UKIDANJE MJERA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA LGBT OSOBA I ŽENA IZ NACIONALNOG PLANA ZA BORBU PROTIV DISKRIMINACIJE

Prema medijskim napisima i raspravi na jučerašnjoj sjednici Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, iz novog prijedloga Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine izbrisan je pojam „roda“, nestala je diskriminacija LGBT osoba, izbačena su reproduktivna prava žena i reproduktivno zdravlje, nema više prava na pobačaj i kontracepciju kroz javno zdravstvo, ne postoji više ni plan uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u školama te zaštita od diskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk u školama kao ni mjere koje bi prevenirale stereotipe u školskim udžbenicima.

Ženska mreža Hrvatske i Lezbijska grupa Kontra najžešće osuđuju politiku Vlade RH koja je usmjerena protiv ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, kao i ljudskih prava žena.

Ovakvo ponašanje radne skupine koju je imenovala Vlada pokazuje da imenovanje Ladislava Ilčića, za savjetnika u Vladi nije bilo slučajno, već su negiranje i kršenje ljudskih prava LGBT osoba i  ravnopravnosti spolova postali službena politika Vlade.

Ukidanje mjera za suzbijanje diskriminacije koje u trenutnom kontekstu eskalacije diskriminacije i nasilja iz mržnje nisu ionako ni približno dostatne, rezultirat će nekontroliranim porastom kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj.

Novi zakoni i politike trebaju ići za unaprijeđenjem zaštite ljudskih prava, a ne njihovim dokidanjem.

Koliko god se Vlada ponašala  da ljudska prava ne postoje, njihova zaštita je zajamčena međunarodnim pravnim dokumentima, kojih je Hrvatska potpisnica i obveznica provedbe te je pozivamo da iste u svom radu i donošenju javnih politika poštuje i primjenjuje.

Sanja Juras,

Lezbijska grupa Kontra

Mirjana Kučer,

Ženska mreža Hrvatske

HRT vijesti: Osuda ukidanja mjera iz Plana za borbu protiv diskriminacije

Slobodna Dalmacija: U sjeni drame oko Agrokora kroje se vrlo opasni zakoni: ukidaju se mjere za zaštitu prava LGBT osoba i žena, otvaraju se vrata diskriminaciji!

H-alter: Negiranje i kršenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti – službena politika Vlade

Nacional:  Osuda ukidanja mjera za zaštitu prava LGBT osoba i žena iz Plana za borbu protiv diskriminacije

Osijek 031: Hrvatska se vraća u srednji vijek: Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije ukida mjere za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba i žena?

Civilno društvo: ŽMH i Lezbijska grupa Kontra osuđuju ukidanje mjera za zaštitu prava LGBT osoba i žena

 

SAVJETOVALIŠTE

Za lezbijke i biseksualne žene
Telefonsko savjetovanje:
radnim danom: 10 – 14h
098/238 308
E-mail savjetovanje:
svakim radnim danom
kontra@kontra.hr

Pravna pomoć

LGBT Pravni tim Kontre
098 238 308
pravnitim@kontra.hr

LeZbib

Radno vrijeme: radnim danom od 11-16h.
098/238 308
kontra@kontra.hr
Katalog knjiga
Katalog filmova