6. veljače 2017.

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću

Poštovani,

u povodu medijskih napisa o mogućem imenovanju Ladislava Ilčića za savjetnika ministra vanjskih poslova i potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera, izražavamo svoj prosvjed i zabrinutost za ljudska prava u RH.

Ladislav Ilčić svojim javnim istupima i djelovanjem zastupa isključivo stavove radikalnih vjernika i suprotstavlja se zaštiti ljudskih prava žena, lezbijki i gejeva i migranata. Ladislav Ilčić javno proglašava međunarodnopravne dokumente UN-a i Europske unije koji se tiču rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena nepoželjnom “rodnom ideologijom”. Godinama se protivi suvremenom odgoju i obrazovanju temeljenom na znanstvenim postignućima i na pravima djece i mladih na objektivno i neideologizirano obrazovanje. Javno djelovanje Ladislava Ilčića (inače glazbenika) svodi se na napade na prava žena i manjina i dokidanje već stečenih civilizacijskih standarda.

S obzirom na navedeno možemo samo zaključiti da imenovanje Ladislava Ilčića za savjetnika Vlade znači negiranje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova kao službene politike Vlade.

Podsjećamo još jednom da Vlada ima obvezu štiti ljudska prava svih građana i građanki bez obzira na rod, spolnu orijentaciju ili porijeklo. Republika Hrvatska potpisnica je međunarodnih dokumenata za zaštitu ljudskih prava i mora ih provoditi. Djelovanje Ladislava Ilčića u suprotnosti je s ustavnom vrednotom ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki RH. Takvi su stavovi suprotni i međunarodnim konvencijama kojih je Hrvatska obveznica provedbe, prije svega UN „Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena“ (CEDAW, 1979.) te Rezolucije Vijeća Evrope 1464 (2005) „Žene i religija u Evropi”.

Stoga tražimo od predsjednika Vlade da zaustavi ovo imenovanje i spriječi daljnje srozavanje standarda zaštite ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Sanja Juras, za Lezbijsku grupu Kontra

Bojana Genov, Žensku mrežu Hrvatske