SVIM MEDIJIMA, 10. srpnja 2014.

Poštovane/-i,
obraćamo vam se vezano za današnju raspravuo Konačnom prijedlogu Zakona o životnom Hrvatskom saboru.
Nažalost, ponovo, baš kao i 2003. i 2006. godine kada se raspravljalo o zaštiti obiteljskog života istospolnih parova, moramo upozoriti na razinu rasprave u Hrvatskom saboru.
Podsjećamo, u prethodnim raspravama u Hrvatskom saboru i na saborskim odborima su zastupnici, mahom iz HDZ-a povezivali istospolne zajednice s HIV-om i Sodomom i Gomorom te su su iznosili teorije o «heteroseksualnom svemiru».
 
Zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović usporedio je danas posvajanje djece od strane istospolnih parova s ozakonjivanjem prodaje teških droga i legalizacijom pedofilije. Sa žaljenjem moramo ustvrditi da g. Marasović nije opomenut zbog takvog istupa u Hrvatskom saboru od strane predsjedavajućeg. Na njegovu izjavu replicirao je zastupnik HNS-a Igor Kolman.
 
Također, za vrijeme rasprave izneseno je mnogo neistina i pokušaja manipulacija od strane zastupnika HDZ-a i HDSSB-a vezano za to što ovaj Prijedlog zakona regulira.
 
Nažalost, ponovo moramo upozoriti i na diskriminativan diskurs Vlade.  Za vrijeme javne rasprave o ovom Prijedlogu zakona a tako i danas za vrijeme rasprave u Hrvatsom saboru nebrojeno puta smo čuli od predstavnika Vlade i vladajuće stranke kako se ovdje radi o «demokratskom kompromisu» koji bi trebao uvažiti dvije strane u hrvatskom društvu. Taj stav podržali su i zastupnici valdajuće stranke izjavama da ćenapredak u zaštitiljudskihpravaosobakoježive u istospolnimzajednicamabitimogućmoždaza 10godina, te da je dobarkompromiskadasu “objestranepodjednakonezadovoljne”.
 
Smatramo da su poruke predstavnika državnih vlasti u kojima se izjednačava manjinska društvena skupina i grupacija koja agresivno zagovara uskraćivanje ljudskih prava manjinama izrazito opasne. Još opasnije je voditi se takvim stavovima pri kreiranju zakona koji se tiču zaštite prava manjina i odgađati zaštitu ljudskih prava za daleku budućnost.
 
Diskriminativna politika državnih institucija očituje se kroz tertiranje pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona – Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola te izuzimanju posvajanja djece iz Prijedloga.

Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu – danas.

Poručujemo svim predstavnicima državnih institucija:ne igrajte se, ne radite kompromise s našim ljudskim pravima.
 
Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Kontre       
 
Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta
 
Nela Pamuković, za Žensku mrežu Hrvatske