SVIM MEDIJIMA, 23.lipnja 2014.

Poštovani,
obraćamo vam se vezano za napad na aktiviste Rišpeta – LGBT udruge Split.
Naime, u noći s 21. na 22. lipanj oko 3.45 sati ujutro grupa od 5-6 muškaraca je fizički napala Tomislava Ladišića i Ljubomira Mateljana na zabavi «Prvi dan lita» u Splitu. Napadači su prvo gurnuli, a zatim je jedan od napadača udario nogom u leđa Tomislava Ladišića, nakon čega je on pao na tlo. Tada je Ljubomir Mateljan stao ispred njega kako bi ga zaštitio, a napadači onda njega višestruko udarali šakama i nogama u glavu, trbuh i leđa. Ljubomiru Mateljanu je pružena hitna liječnička pomoć. Zadobio je ozljede glave u vidu razderotine na bradi te hematoma. Aktivisti su slučaj prijavili policiji i LGBT pravnom timu Kontre.  
Ponovo naglašavamo da u posljednje vrijeme bilježimo sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice u Splitu. Napadima su osobito izloženi LGBT aktivisti koji se javno zalažu za ljudska prava.
Također, ovom prilikom ponovo ukazujemo na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja a koje je imalo vrlo važnu ulogu u sankcioniranju nasilničkog ponašanja iz mržnje.  
Tražimo da državne institucije u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog i drugih napada na LGBT osobe u Splitu.
Tražimo također da se hitno vrati kazneno djelo nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon kako bi se počinitelji napada na pripadnike manjinskih društvenih skupina sankcionirali u skladu s društvenom opasnošću tih vrsta napada.

Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,    
koordinatorica LGBT pravnog tima Kontre    
                            
Ljubomir Mateljan,         
koordinator Rišpeta