SVIM MEDIJIMA, 18. lipnja 2014.
Poštovane/-i,
danas su mediji izvijestili da je ministar Bauk najavio da će Vlada raspravljati o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu na današnjoj sjednici. Međutim, Vlada je još jednom propustila ovaj Prijedlog uvrstiti na dnevni red.
Podsjećamo da su državne institucije – Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum.
Nadalje, Vlada je nastavila provoditi diskriminativnu politiku spram istpospolnih obitelji, tertirajući pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona te izuzimajući posvajanje djece iz prijedloga.
Prijedlog Zakona o Životnom partnerstvu koji je trebao regulirati zaštitu obiteljskog života istospolnih parova još uvijek nije uvršten na dnevni red sjednice Vlade, iako je prvo čitanje u saboru održano 27. veljače. To znači da ukoliko prijedlog ne bude upućen u drugo čitanje do kraja kolovoza, saborska procedura za ovaj Prijedlog će se u cijelosti morati ponoviti.

Oštro osuđujemo politiku Vlade koja je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima, te je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke.

Postavljamo javno pitanje Vladi da li je odustala od Prijedloga Zakona o životnom partnerstvu i da li to znači da je Vlada u potpunosti odustala od izmjena zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova?

Lezbijska grupa Kontra uputila je Ustavnom sudu još 2012. godine prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona s obzirom na zaštitu obiteljskog života istospolnih obitelji. Danas, nakon usvajanja novog Obiteljskog zakona smo podnijelei poseban podnesak kojim smozatražile očitovanje Ustavnog suda vezano za novi Obiteljski zakon u kontekstu presuda Europskog suda za ljudska prava.

Podsjećamo, Europski sud za ljuska prava jasno je zauzeo stav vezano za brojna pitanja diskriminacije istospolnih parova, uključujući najnoviju presudu koja se tiče posvajanja djece iz 2013. godine protiv Austrije.

Još jednom tražimo od državnih institucija da preuzmu odgovornost za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj.

Ukoliko državne institucije ne ukinu diskriminaciju istospolnih parova, građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama bit će primorani obraćati se Europskom sudu za ljudska prava kako bi ostvarili zaštitu svojih prava.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre

Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta

Nela Pamuković, za Žensku mrežu Hrvatske