17. svibnja  1990. godine, prije točno 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti.  Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao međunarodni dan borbe protiv homofobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja.
 
Potaknute sve većim brojem slučajeva nasilja nad LGBT osobama u posljednje vrijeme od kojih se posljednji javni slučaj napada na LGBT aktivista Ante Beusa dogodio tek prošli tjedan, odlučile smo obilježavanje Dana borbe protiv homofobije posvetiti borbi protiv nasilja iz mržnje. 

Usvajanjem novog Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 2013. godine ukinuto je kazneno djelo nasilničkog ponašanja, zbog čega će brojni nasilnici na ulicama Hrvatske ostati nesankcionirani.
 
Napade iz mržnje na pripadnike manjinskih društvenih skupina (uključujući LGBT osobe) izvršavaju najčešće grupe napadača. U takvim slučajevima sudionici napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili žrtvi ostate će kazneno nesankcionirani. 
 
Slučajevi pozitivne prakse kažnjavanja nasilja iz mržnje iz prošlosti, kao što su sankcioniranje napada na Gorana Hadžića i Nevena Rauka u kojima su presude glasile upravo na nasilničko ponašanje iz mržnje, najbolje govore o važnosti ovog kaznenog djela koje je sada više ne postoji. 
 
Propust zakonodavca  ostavio je građane bez zaštite od nasilničkog ponašanja, što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela.
 
Upravo iz navedenih razloga u ponedjeljak 19. svibnja 2014. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije aktivistkinje i aktivisti LGBT Pravnog tima Kontre uručit će Ministarstvu pravosuđa (Vukovarska 49) u 10.00 sati zahtjev za pokretanje inicijative za hitno vraćanje kaznenog djela nasilničkog ponašanja u Kazneni zakon. Nakon uručenja zahtjeva aktivisti će simbolično pustiti šest balona u bojama zastave LGBT pokreta ispred Ministarstva pravosuđa. Akciji će prisustvovati i osobe koje su doživjele nasilje iz mržnje kako bi ukazale na važnost sankcioniranja svih počinitelja u budućnosti.