SVIM MEDIJIMA, 10. studenoga 2013.

Marš « Glasam protiv!» će se održati 30. studenoga 2013. godine. Okupljanje za Marš će biti na Cvjetnom trgu od 12 do 13 sati, nakon čega ćemo ići Varšavskom ulicom, Gundulićevom, Ilicom i Radićevom ulicom prema Trgu svetog Marka,odakle ćemo još jednom pozvati sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na tom trgu nisu učinile: stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju PROTIV!

Lezbijska grupa Kontra, Rišpet – LGBT udruga Spliti Ženska mreža Hrvatske pozivaju sve građanke i građane kojima je stalo da se u njihovoj zemlji štite i poštuju ljudska prava manjina da nam se pridruže u Maršu “Glasam protiv!”
Hrvatski sabor donio je odluku da po prvi puta u hrvatskoj povijesti raspiše referendum na kojem će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.
Kao građani i građnke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu slijedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?
Pravo na zaštitu obiteljskog života jedno je temeljnih ljudskih prava. Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje da li želimo kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda.
Ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Političke stranke i državne institucije još jednom su time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.
Dok upućujemo posljednji apel Ustavnom sudu da spriječi referendum o manjinskim ljudskim pravima, obraćamo se ujedno svim građanima i građankama Hrvatske. Ukoliko se Ustavni sud ogluši na ovaj posljednji apel, pridružite nam se u maršu «Glasam protiv!» u subotu, 30. studenoga 2013. godine u 13 sati. Nakon toga izađite na referendum i glasajte PROTIV.  Učinite, ono što državne institucije nisu: spriječite da se referendumom trajno ograniče prava manjine!

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre
Ljubomir Mateljan, koordinatorica Rišpeta
Biserka Momčinović, za Žensku mrežu Hrvatske