22. listopada 2013.
SVIM MEDIJIMA

Nakon što je donesena pravomoćna presuda vezano za slučaj diskriminacije g. Darija Krešića, obraćamo vam se kako bismo vas informirali da je g. Krešić podnio izvanredni otkaz ugovora o radu na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.
Dario Krešić podnio je otkaz jer je Fakultet nastavio s diskriminativnim radnjama unatoč presudi kojom je utvrđena diskriminacija po osnovu spolne orijentacije i Fakultetu zabranjeno poduzimanje takvih ili sličnih radnji.

Fakultet je u izjavama za medije iznosio da diskriminacija nije utvrđena, što je bezočna laž. Na Fakultetu je stvorena neprijateljska atmosfera spram g. Krešića i većina kolega s kojima se ranije družio nije ga želio ni pozdraviti,  te je nastavljeno sprečavanje g. Krešića u napredovanju.
Posebno napominjemo kako je izostala bilo kakva reakcija rektora Zagrebačkog sveučilišta g. Bjeliša vezano za ovaj slučaj, unatoč činjenici da se Dario Krešić zajedno s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova višestruko obraćao rektoru sa zahtjevom za zaštitu od diskriminacije i sankcioniranje odgovornih na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.
Dario Krešić je prva osoba u Republici Hrvatskoj koja se usudila prijaviti diskriminaciju po osonovu spolne orijentacije na radnom mjestu. Nažalost, čak i nakon dobivene presude, diskriminacija i šikaniranje na Fakultetu za g. Krešića nisu prestali i još jedan mladi znanstvenik je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštovanja ljudskih prava, gdje se u radu cijene postignuća i ne rade razlike među zaposlenicima na temelju njihove spolne orijentacije.
Dario Krešić izjavio je:
“Usprkos pravomoćnoj sudskoj presudi FOI je nastavio s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime čime je moj daljnji rad, nakon što sam više od tri godine bio izložen ponižavanju i šikaniranju od strane FOI, postao u potpunosti nemoguć.
Nažalost, niti zagrebačko Sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzimao prema odgovornima na FOI.”

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra
Zoran Dominković,
koordinator Iskoraka