SVIM MEDIJIMA; 29. kolovoza 2013.

Poštovane/-i,
Županijski sud u Varaždinu potvrdio je presudu Općinskog suda u Varaždinu vezano za slučaj diskriminacije g. Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, kojom je utvrđeno da je poslodavac, Fakultet organizacije i informatike počinio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije na način da je stvoreno neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje za g. Krešića, te je sprečavan u napredovanju na radnom mjestu.  Sud je također zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu.

Podsjećamo, radi se o prvoj pozitivnoj presudi u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina.  Gospodin Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi puta 2009. g. zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe profesora Željka Hutinskog.
Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom  gospodina Krešića. Nakon dopisa koji je naš odvjetnik uputio upravi  Fakulteta organizacije i informatike, profesori  Kliček i  Hutinski  pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja.  Nakon toga, g. Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, međutim upravo suprotno se dogodilo.  Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu – jednom od vodećih njemačkih sveučilišta – kao znanstvenik-povratnik zaposlio na  Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu,  od tada je od strane uprave Fakulteta bio sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.
G. Krešić podnio je stoga pred Općinskim sudom u Varaždinu antidiskriminacijsku tužbu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
Ovim putem pozivamo rektora Sveučilišta u Zagrebu g. Aleksu Bjeliša da javno osudi diskriminaciju na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i spriječi daljnje diskriminiranje g. Krešića. Također pozivamo rektora Sveučilišta da primjereno sankcionira pojedince odgovorne za počinjenu diskriminaciju.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

kontra@kontra.hr; 098 238 308, 01 457 33 72

Zoran Dominković,
koordinator Iskoraka

informacije@iskorak.hr; 0912444666; 0954440040