15. svibnja 2013.
Reakcija na današnju izjavu Vlade vezano za zaštitu prava istospolnih obitelji i referendum o tom pitanju

Pozdravljamo činjenicu da se Vlada RH u današnjoj izjavi za medije izjasnila da je neprihvatljiv i neustavan referendum na kojem bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno prava na brak. Vlada je najavila sprečavanje takvog referenduma i upućivanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti.
S druge strane, smatramo krajnje zabrinjavajućom izjavu predstavnika Vlade da «ne namjerava izjednačiti homoseksualne zajednice s heteroseksualnima». Vlada, iako očito prepoznaje da se ovdje radi o osnovnom ljudskom pravu na zaštitu obiteljskog života, očito ne želi poduzeti konkretne korake kako bi zaustavila diskriminaciju istospolnih parova u svakodnevnom životu.

Podsjećamo, premijer je prošle godine najavio izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Nadležnost za ove zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog zakona što je samo po sebi negativna poruka i diskriminativno postupanje Vlade, koje je u javnosti čak opravdavano protivljenjem Crkve i «konzervativnog dijela građana». Osnovana je radna skupina pri Ministarstvu uprave koja je trebala izraditi prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu, međutim od listopada prošle godine LGBT organizacije nisu obaviještene ni o jednom sastanku radne skupine.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije 10 godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava. Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Sada, 10 godina nakon donošenja Zakona o istospolnim zajednicama, Vlada daje poruku izravne diskriminacije, odnosno da istospolne zajednice neće izjednačiti u pravima s heteroseksualnim zajednicama.  

Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena.

Još jednom tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene upravo Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima pravo na brak i izvanbračnu zajednicu kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.

Događaji u proteklih tjedan dana jasno su pokazali da je nužno potreban angažman državnih institucija vezano za promicanje ravnopravnosti i edukaciju građana i građanki o ljudskim pravima.

Zahtjevamo da se hitno usvoji Nacionalni program za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta koji će uključivati konkretne mjere s ciljem edukacije javnosti o ljudskim pravima LGBT osoba.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Zoran Dominković, koordinator Iskoraka