16.4.2013.

Poštovane/-i,
Danas je započela nacionalna kampanja ”Prijavi zločin iz mržnje” u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Ovo je prva javna kampanja koju provode zajedno Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva. Cilj kampanje je potaknuti LGBT (lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne) osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo zbog toga odlučile/-i smo organizirati ovu javnu kampanju.  
U sklopu kampanje tiskani su promotivni materijali, plakati i letci koji sadrže podatke o zločinima iz mržnje i kontakte policije i Pravnog tima Iskoraka i Kontre.
Bilboard i city light plakati će biti postavljeni u četiri grada: Zagrebu, Splitu, Puli i Osijeku. U ta četiri grada održat će se javne akcije djeljenja letaka građanima/-kama, te informativne radionice za LGBT populaciju.  Letci će biti dostupni na mjestima gdje se okupljaju LGBT osobe, kafićima, knjižarama, klubovima itd. Ministartsvo unutarnjih poslova distribuirat će plakate i letke po policijskim postajma po cijeloj Hrvatskoj.
Danas je održana konferencija za medije na kojoj su kampanju predstavili predstavnice/-i udruga Kontra i Iskorak zajedno s ministrom unutarnjih poslova i Veleposlanicom Kraljevine Nizozemske, čije veleposlanstvo sufinancira projekt.  Ministar unutarnjih poslova pozvao je LGBT osobe da prijavljuju zločine iz mržnje.
Nakon konferencije za medije održana je i prva javna akcija u sklopu kampanje na kojoj su dijeljeni letci građanima i građankama na Trgu bana Jelačića.
Lezbijska grupa Kontra i Iskorak također surađuju s Policijskom akademijom na edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje još od 2006. godine. Kao rezultat te suradnje ove godine je po prvi puta uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u službeni kurikulum Policijske akademije.
Pravni tim udruga Kontra i Iskorak pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta već više od 10 godina. Pozivamo sve LGBT osobe koje su bile žrtve zločina iz mržnje da nam se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić, koordinator Iskoraka