SVIM MEDIJIMA
31. siječnja 2013.

Poštovane/-i,
Na poziv HDZ-a, najveće oporbene stranke u Hrvatskom saboru gostovala je danas gđa. Judith Reisman. Danas su mediji izvijstili da je gđi. Reisman gradonačelnik Grada Zagreba dodijelio Medalju Grada Zagreba. Gradonačelnik Milan Bandić je prilikom dodjele medalje izjavio da Grad Zagreb živi toleranciju, multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost”, te je naglasio da je kao gradonačelnik svih građana Zagreba “počašćen što je mogao ugostiti Judith Reisman, “američku znanstvenicu, humanitarku i prijateljicu” i dodijeliti joj Medalju Grada Zagreba za sve što promiče diljem Europe i svijeta.

Zgroženi smo postupkom najveće oporbene stranke u Hrvatskoj i gradonačelnika grada Zagreba. Gđa. Judith Reisman poznata je u široj javnosti upravo po promicanju netrpeljivosti prema LGBT osobama kroz izjave o «regrutiranju djece od strane homoseksualaca» i navodne «odgovornosti homoseksualaca za holokaust».

Izjave gđe. Reisman krajnje su zabrinjavajuće jer su prezentirane u Hrvatskom saboru pod sponzorstvom najveće oporbene stranke, te joj je dodijeljena Medalja Grada Zagreba. Na ovaj način potiče se na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, kroz poruku da homoseksualne osobe imaju negativan utjecaj na djecu. Nadalje, LGBT osobe su bile žrtve holokausta i ovakve izjave znače negiranje jednog strašnog zločina i uvredu svim žrtvama i njihovim obiteljima.

LGBT osobe su građani i građanke, kako Zagreba, tako i cijele Hrvatske. Diskriminacija na temelju spolne orijentacije i poticanje na diskriminaciju zabranjeni su zakonima RH, a uloga gradske vlasti i političkih stranaka treba upravo biti da pridonose poštivanju različitosti i suzbijanju diskriminacije. Skandalozno je da se ovakvo nešto može dogoditi nakon usvajanja Zakona o suzbijanju diskriminacije (za vrijeme HDZ-ove Vlade) i uoči ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Tražimo od HDZ-a i gradonačelnika Zagreba da se službeno ispričaju zbog svog postupanja LGBT osobama, građanima i građankama Republike Hrvatske i grada Zagreba. Tražimo da Grad Zagreb povuče odlikovanje dano gđi. Reisman «za sve što promiče diljem Europe i svijeta» jer promicanje diskriminativnih stavova i negiranje zločina holokausta prema LGBT osobama ne zaslužuje odličje glavnog grada u zemlji koja se ponosi zaštitom ljudskih prava svih svojih građana i građanki.

Srdačan pozdrav,     
Sanja Juras, koordinatorica Kontre    
Edo Bulić, koordinator Iskoraka