SVIM MEDIJIMA
15. siječnja 2013.

Poštovane/-i,
nakon što smo dobile/-i saznanja o diskriminativnom postupanju upravitelja zatvora u Osijeku, upućujemo javnu reakciju i tražimo očitovanje Ministarstva pravosuđa.
Naime, g. Tomislav Cvitanušić, upravitelj zatvora u Osijeku  je u izjavi za Večernji list (http://www.vecernji.hr/vijesti/30-zatvorenika-tuzilo-zatvor-osijeku-zbog-spavanja-podu-clanak-480260) naveo da su «…u protekle dvije godine maloljetni zatvorenici zbog pomanjkanja smještajnih kapaciteta uz odobrenje suca smještani u ćelije s odraslim zatvorenicima, ali samo pod određenim uvjetima. Ali samo pod uvjetom da su to osobe koje neće imati negativan utjecaj na njih. To znači da ih ne smijemo smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela.»

Izjava g. Cvitanušića je krajnje zabrinjavajuća iz razloga što se radi o predstavniku javnog tijela a izjava potiče na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, kroz poruku da homoseksualne osobe imaju negativan utjecaj na maloljetnike, jednako kao i ovisnici ili recidivisti kaznenih djela. Nadalje, ova izjava je još više zabrinjavajuća, jer se radi o mogućoj diskriminativnoj praksi zatvora u Osijeku, kao i drugih zatvora u RH.

Pozivamo Ministarstvo pravosuđa, Upravu za zatvorski sustav da se javno očituje da li se ovdje radi o izoliranom slučaju diskriminacije počinjenom od strane upravitelja zatvora ili se radi o naputku za postupanje od strane Ministarstva pravosuđa, odnosno sustavnoj izravnoj diskriminaciji. Ukoliko se radi o izoliranom slučaju, tražimo od Ministarstva pravosuđa da se ogradi od ovakve prakse, da jasno daju do znanja javnosti da takvo postupanje nema veze s politikom Vlade RH, te da sankcioniraju na odgovarajući način upravitelja zatvora u Osijeku.

Također, obavještavamo vas da ćemo s današnjim danom zbog navedene izjave za medije podnijeti i tužbu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije protiv g. Cvitanušića.

Srdačan pozdrav,     
Sanja Juras, koordinatorica Kontre    
Edo Bulić, koordinator Iskoraka