SVIM MEDIJIMA
16. studeni 2012.
Reakcija na izjavu predstavnice Ministarstva uprave vezano za prava istospolnih obitelji
Danas je održan okrugli stol na temu zaštite obiteljskog života istospolnih parova u organizaciji Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
Na okruglom stolu je sudjelovala i gđa. Jagoda Botički, predstavnica Ministarstva uprave i predsjednica radne skupine za izradu zakonskog rješenja kojim će se regulirati prava istospolnih obitelji. Gđa. Botički je za vrijeme svog izlaganja rekla da će se novi zakon odnositi samo na istospolne parove,  a ne i heteroseksualne, te da će uključivati registraciju za istospolne parove kod matičara. Nadalje, gđa. Botički je istaknula da će pojedina ministarstva dostaviti radnoj skupini popise prava za istospolne parove koja je potrebno uključiti u novi zakon.  

Na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici veleposlanstava Nizozemske, Velike Britanije i Francuske, koji su izložili iskustva iz svojih zemalja.

Od udruga su u raspravi na okruglom stolu su sudjelovale Kontra i  Iskorak, javljajući se za riječ nakon izlaganja predstavnika državnih institucija i veleposlanstava.

Ovom prilikom pozdravljamo inicijativu Vlade za zakonskim izmjenama koje se tiču prava istospolnih parova, kao i organizaciju okruglih stolova na ovu temu. Također, pozdravljamo odluku da će se istospolne zajednice sklapati kod matičara.

Ipak, izražavamo duboku zabrinutost zbog činjenica da je Vlada odlučila da prava istospolnih obitelji se neće regulirati kroz obiteljski zakon i postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice, da radna skupina nije osnovana pri ministarstvu nadležnom za pitanja obitelji, kao i da je stoga opseg prava koji će biti reguliran ovim zakonom krajnje upitan.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u srpnju 2012. godine za Jutarnji list da će se samo određena «statusna i materijalna» pitanja rješavati kroz novi zakondok druga prava osoba koje žive u istospolnim obiteljima i njihove djece Vlada nema namjeru urediti.

Današnja izjava gđe. Botički da se rade popisi prava koja će biti uključena u novi zakonski prijedlog, samo potvrđuje raniju izjavu premijera da će se uklanjanju diskriminacije istospolnih obitelji pristupiti selektivno i kroz političku trgovinu.

Nova Vlada je do sada već usvojila Zakon o medicinskoj oplodnji, kojim su direktno diskriminirane žene koje žive u istospolnim zajednicama.

Ljudska prava građana i građanki nisu liste s kojih se može križati ili na njih stavljati pojedina prava zavisno od toga što pojedina vlast smatra politički podobnim. Još jednom poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena. Sramotne prakse referenduma o ljudskim pravima nikako ne bi smjele biti uzori koje navode predstavnici Vlade.

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije). Europski sud za ljudska prava donio je također presudu u slučaju E.B. protiv Francuske u kojoj je utvrdio da je uskraćivanje prava na posvajanje djece ženi koja živi u istospolnoj zajednici povreda Konvencije.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.
Potpuno je neprihvatljivo da sada nakon gotovo 10 godina od usvajanja prvog Zakona o istospolnim zajednicama Vlada radi liste ljudskih prava istospolnih parova s kojih križa one skupine prava koje se čine neprihvatljivim Crkvi ili određenom dijelu birača.
Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.
Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije.

Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno.

Još jednom tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države. Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti izmjene upravo Obiteljskog zakona i osigurati istospolnim parovima prava iz bračne i izvanbračne zajednice kako bi brojne obitelji koje trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu.  

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre    
Zoran Dominković, koordinator Iskoraka