SVIM MEDIJIMA, 12.9.2012.

Poštovane/-i,
danas je Europski Parlament usvojio novu Direktivu o pravima zajamčenim žrtvama zločina iz mržnje u Europskoj uniji. Direktiva jamči posebnu pomoć i zaštitu za žrtve kaznenih djela motiviranih spolnom orijentacijom, rodnim identitetom  i rodnim izražavanjem.
Direktiva Europskog Parlamenta i Vijeća Europe o uspostavi minimalnih standarda prava, pomoći i zaštite za žrtve kaznenih djela propisuje da žrtve trebaju primiti odgovorajuću pomoć i zaštitu.

Ovo je prvi puta da zakonodavstvo Europske unije eksplicitno navodi rodni identitet.

Podsjećamo da je prošle godine na prijedlog udruga Kontra i Iskorak uveden rodni identitet u definiciju zločina iz mržnje u novi Kazneni zakon koji će stupiti na snagu 2013. godine.
Kako bi se osigurala što bolja provedba kako međunarodnog, tako i nacionalnog zakonodavstva vezano za zločine iz mržnje  tražimo od državnih institucija sustavnu edukaciju policije i sudstva vezano za zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom i rodnim identitetom žrtve.
Također tražimo strogo sankcioniranje policijskih službenika koji propuštaju zaprimiti takve slučajeve ili se na drugi način nekorektno odnose prema žrtvama zločina iz mržnje i općenito LGBT osobama. Takvi primjeri su postupanje policijskih službenika u slučaju napada na Bačvicama, te u slučaju D.B. iz Bjelovara u kojem je javnost za nekorektno postupanje policije saznala zahvaljujući Facebook stranici jednog od policijskih službenika.

Sanja Juras,
koordinatoricaLezbijskegrupe Kontra

Edo Bulić,
koordinatorIskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina