28.5.2012.

Obraćamo vam se kako bismo reagirale/-i na nedavna događanja vezana za javno okupljanje LGBT osoba Split Pride 2012 «Jednake/-i pred zakonom!».
Prema informacijama iz medija Grad Split je najavio da će će zabraniti javno okupljanje Split Pride na ruti na kojoj je prijavljeno, nakon sastanka s grupom građana koji su to tražili.
Pravo na javno okupljanje je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantirano međunarodnim dokumentima, Ustavom, te zakonima Republike Hrvatske. Ono se nikome ne može osporiti jer to traži grupa građana. Grad Split nema zakonske osnove ni ovlasti da zabrani javno okupljanje Split Pride.

Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja, te ćemo u slučaju dobivanja takvog rješenja pokrenuti sudske postupke protiv Grada.

Osuđujemo postupanje Grada Splita kojim se stvara negativna atmosfera u javnosti i ponovno potiče na diskriminaciju i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štiti prava svih građana i građanki, krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti.

Kao organizatori/-ce Split Pride-a mi ćemo se držati najavljenog programa i rute. Očekujemo da će nam ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući članove Vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava.

Također smatramo sramotnim pisanje dnevnih novina Slobodna Dalmacija koja je kroz svoje članke u protekla dva tjedna stavljala fokus isključivo na pozive na zabranu javnog okupljanja Split Pride i poticanje na diskriminaciju, da bi u naslovu članka koji govori o posjetu Predsjednika RH Ive Josipovića organizatorima Split Pride-a podebljali slova tako da se iščitava poruka «Ne gay biti» (u prilogu se nalazi scan članka). Zbog navedenoga ćemo se obratiti Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. Potpirivanje mržnje prema jednoj društvenoj skupini (osobito u svjetlu nasilja od prošle godine) je krajnje neetično, a kada se radi o jednim od najčitanijih dnevnih novina onda je to i izrazito opasno.