18. listopada 2011.
SVIM MEDIJIMA

Poštovane/i,
obraćamo Vam se vezano za Prijedlog Zakona o strancima, s konačnim prijedlogom Zakona, koji je usvojen na 155. sjednici Vlade RH.
Navedeni Prijedlog Zakona uređuje između ostaloga boravak stranca u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji, te u članku 56. definira kao članove uže obitelji bračne drugove i osobe koje su u izvanbračnoj zajednici, te njihovu maloljetnu djecu, dok su osobe koje žive u istospolnoj zajednici i njihova maloljetna djeca isključene/-i iz te definicije, te im je uskraćeno pravo na spajanje obitelji.

Takav rad Vlade RH ima za posljedicu diskriminaciju istospolnih parova u svakodnevnom životu. Često nam se obraćaju LGBT osobe koje žive više godina u istospolnim zajednicama, a njihovim partnerima/-cama nije dozvoljen boravak u svrhu spajanja obitelji u Republici Hrvatskoj, iako je takav boravak dozvoljen heteroseksualnim partnerima u istoj situaciji.

Tražimo od Vlade RH da u novi Prijedlog Zakona o strancima uvrsti amandmane kojima bi se ukinula diskriminacija istospolnih parova u pogledu prava na spajanje obitelji.
Podsjećamo na nedavne presude Europskog suda za ljudska prava, osobito presudu  u slučaju P.B. i J.S. protiv Austrije od prošle godine. Naime, Europski sud je zaključio da je Austrija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije osigurala pravo na zdravstveno osiguranje istospolnim parovima koje je bilo dostupno izvanbračnim heteroseksualnim parovima. Radilo se o trećoj presudi Europskog suda za ljudska prava koja se tiče istospolnih parova i sud je ponovo potvrdio da „istospolni parovi koji žive u stabilnim vezama ulaze u pojam „obiteljskog života“ , jednako kao i izvanbračni heteroseksualni parovi.“
U svjetlu presuda Europskog suda za ljudska prava pozivamo nadležne institucije da ukinu diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na spajanje obitelji kroz Zakon o strancima.
Nacrt prijedoga amandmana koji ima za cilj ukinuti diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na spajanje obitelji uputit ćemo s današnjim danom Vladi RH i Hrvatskom Saboru. Podršku za prijedloge amandmana tražimo i od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.  

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                         
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra          

Edo Bulić,
koordinator Iskoraka