SVIM MEDIJIMA
12.listopada 2011.

Poštovane/-i,
danas je Europska komisija objavila Izvješće o napretku Republike Hrvatske.
U izvješću se navodi da su potrebna poboljšanja vezano za implementaciju zakonodavstva vezanog za suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje. Još uvijek je malen broj pritužbi za diskriminaciju, te je svega nekoliko slučajeva završilo na sudu.mPosebno je naglašeno da su lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe (LGBT) i dalje izložene prijetnjama i napadima, te da je to osobito bio slučaj za vrijeme gay pride manifestacije u Splitu, s ograničenom reakcijom institucija.

Dalje se navodi da hrvatsko zakonodavstvo nije usklađeno s Odlukom Vijeća Europe 2008/913/JHA vezano za suzbijanje pojedinih oblika rasizma i ksenofobije kroz kazneno zakonodavstvo.  
Također je navedeno da Hrvatska mora više raditi na suzbijanju homofobije i ksenofobije u društvu.
Naglašavamo da je ovo već peta godina za redom da je u izvješću Europske komisije naglasak stavljen na činjenicu da LGBT osobe doživljavaju prijetnje i napade, a reakcije držanih institucija na takve napade su ograničene.
Naša predstavnica sudjelovala je na konzultacijama o Izvješću o napretku s predstavnicima Europske komisije u svibnju ove godine u Briselu.
Izražavamo zadovoljstvo ovakvim Izvješćem o napretku Republike Hrvatske u 2011. godini po pitanju zaštite od diskriminacije i pojavnosti homofobije koje je u skladu sa stvarnim pokazateljima funkcionalnosti države u borbi protiv zločina iz mržnje i homofobije.

U svjetlu Izvješća o napretku Europske komisije tražimo od državnih institucija:

    * da provedu efikasnu istragu vezano za propuste zbog kojih je došlo do nasilja na Split Pride-u ove godine i sankcioniraju odgovorne osobe;
    * da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada iz mržnje;
    * uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama;
    * da se definicija govora mržnje i zločina iz mržnje uskladi s međunarodnim propisima i počne adekvatno primjenjivati;
    * da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                               
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra    

Edo Bulić,  
koordinator Iskoraka