Ambasada Republike Srbije
Pantovčak 245
10 000 Zagreb
n/z Stanimir Vukićević, ambasador

U Zagrebu, 03.10.2011.

Poštovana ekselencijo,
obraćamo vam se vezano za obavijest u medijima da je Vlada Republike Srbije zabranila javno okupljanje za prava LGBT osoba, Beograd Pride, koji se trebao održati 02.10.2011. Smatramo krajnje zabrinjavajućom činjenicu da je sindikat policije održao zajedničku konferenciju za tisak s ekstremističkom skupinom „Dveri“ prije svega nekoliko dana s koje je već poručeno da bi bilo najbolje da se povorka ponosa ne održi. Rečeno je također da policija ima saznanja o nasilnim skupinama koje planiraju palež i nasilje u Beogradu, ali da je policija nemoćna išta poduzeti. Na kraju su sva javna okupljanja za dan kada se trebao održati Beograd Pride zabranjena.

Onemogućavanjem održavanja Beograd Pride-a pokazano je kako u zemlji ne postoje minimalni demokratski standardi. Vlada Republike Srbije je pokazala da zemljom vladaju ekstremističke grupacije, te da je nemoćna odnosno da ne želi zaštiti ljudska prava svojih građana i građanki u odnosu na nasilne grupacije.

Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja. Ona ne samo da je zajamčena nacionalnim zakonima, nego se jamči i brojnim međunarodnim općim odredbama o ljudskim pravima, uključujući Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava s pripadajućim protokolima, koja obvezuje i Republiku Srbiju.
Republika Srbija je u konkretnom slučaju imala dužnost zaštiti mirno okupljanje primjerenim sredstvima. Kada je sloboda mirnog okupljanja Beograd Pride-a zbog kontra demonstracija i prijetnji nasiljem dovedena u pitanje, pa je zbog toga nastala prijetnja javnom redu, država je imala pozitivnu obvezu zaštititi pravo sudionika Beograd Pride-a na slobodno okupljanje od svih prijetnji, a istražiti sve najave nasilnih okupljanja o kojima ima saznanja, spriječiti ih i sankcionirati odgovorne.
Molimo Vas da razmotrite našu prosvjednu notu i da uskladite svoje postupanje sa zakonom, Ustavom i svim međunarodnim dokumentima koji obvezuju vašu zemlju na zaštitu i promicanje ljudskih prava, te da učinite sve potrebne radnje kako bi se manifestacija istog sadržaja održala na drugi datum.
Također, obratit ćemo se i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske kako bi Vam i naša politička vlast uputila isti apel.
U nadi da naš glas neće biti zaboravljen, pozdravljamo Vas uz izraze dubokog poštovanja.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                  
Koordinatorica Kontre    

Edo Bulić,    
Koordinator Iskoraka