30.9.2011.::SVIM MEDIJIMA
 
Poštovane/-i,
obraćamo vam se vezano za obavijest u medijima da je Vlada Republike Srbije zabranila javno okupljanje za prava LGBT osoba Beograd Pride koji se trebao održati ove nedjelje.
 Smatramo krajnje zabrinjavajućom činjenicu da je sindikat policije održao zajedničku konferenciju za tisak s ekstremističkom skupinom „Dveri“ prije svega nekoliko dana s koje je već poručeno da bi bilo najbolje da se povorka ponosa ne održi. Rečeno je također da policija ima saznanja o nasilnim skupinama koje planiraju palež i nasilje u Beogradu, ali da je policija nemoćna išta poduzeti. Na kraju su sva javna okupljanja za dan kada se trebao održati Beograd Pride zabranjena.

Onemogućavanjem održavanja Beograd Pride-a pokazano je kako u zemlji ne postoje minimalni demokratski standardi. Vlada Republike Srbije je pokazala da zemljom vladaju ekstremističke grupacije, te da je nemoćna odnosno da ne želi zaštiti ljudska prava svojih građana i građanki u odnosu na nasilne grupacije.
 
Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja. Ona ne samo da je zajamčena nacionalnim zakonima, nego se jamči i brojnim međunarodnim općim odredbama o ljudskim pravima, uključujući Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava s pripadajućim protokolima, koja obvezuje i Republiku Srbiju.

RS je u konkretnom slučaju imala dužnost zaštiti mirno okupljanje primjerenim sredstvima. Kada je sloboda mirnog okupljanja Beograd Pride-a zbog kontra demonstracija i prijetnji nasiljem dovedena u pitanje, pa je zbog toga nastala prijetnja javnom redu, država je imala pozitivnu obvezu zaštititi pravo sudionika Beograd Pride-a na slobodno okupljanje od svih prijetnji, a istražiti sve najave nasilnih okupljanja o kojima ima saznanja, spriječiti ih i sankcionirati odgovorne.

 
Zbog svega navedenog u ponedjeljak 3.10.2011. godine dan nakon što se Beograd Pride trebao održati, u 10 sati ujutro uručit ćemo prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije (Pantovčak 245) te razviti zastavu duginih boja ispred Veleposlanstva u znak solidarnosti s LGBT osobama u Srbiji.  
 
Također, obratit ćemo se i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske kako i naša politička vlast uputila isti apel.
 
Srdačan pozdrav,
 
Sanja Juras,                                                      Edo Bulić,         
Koordinatorica Kontre                                 koordinator Iskoraka