SVIM MEDIJIMA::26.9.2011.

Poštovane/-i,
obraćamo vam se vezano za izjave predstavnika parlamentarnih stranaka pred izbore, a vezano za prava LGBT osoba. Naime, u posljednjih par tjedana političke stranke kao da se natječu koja će više zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični. To natjecanje naravno uključuje i predstavnike Vlade koji u predizborno vrijeme redovito zaboravljaju da trebaju štiti prava svih građana i građanki bez obzira na spolnu orijentaciju.

Tako je podpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih poslova g. Jandroković nedavno «optužio» SDP da «zagovaraju homoseksualne brakove i eutanaziju».

S druge strane, predsjednik SDP-a u ime koalicije izjavljuje «U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnog partnera. No, to ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera.» Ovu izjavu, posebice za stranku/stranke koje se inače promoviraju kao zaštitnici prava LGBT osoba smatramo sramotnom. Naime, izjava predsjednika SDP-a, pokazuje da on kao i kreatori programa koalicije ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u 70.-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo. Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba.

Također, smatramo licemjernom izjavu predstavnice HNS-a Vesne Pusić da će se zalagti za gej brakove, budući da HNS nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih 10 godina, kao ni logičan izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova bila je i tema prvog Split Pride-a ove godine, a podršku temi i pravu na javno okupljanje LGBT osoba u Splitu nije dala ni Vlada, a ni zastupnici oporbenih stranaka, upravo radi predstojećih parlamentarnih izbora.

Prije svega moramo istaknuti da ovakav pristup smatramo podcjenjivačkim prema građanima i građankama Republike Hrvatske.

Svim LGBT osobama poručujemo da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer ni jedna politička stranka nema namjeru podržati naša ljudska prava.

Prilažemo i citat iz jednog od mailova LGBT osoba koji su stigli na naše adrese nakon zadnje izjave predsjednika SDP-a i također nas potakli na reagiranje:

“Godinama živim s partnericom i stvarno sam se veselila izborima da se promjeni vlast i da se nas dvije možemo vjenčati! Sada sam ljuta i obje smo odlučile da nećemo uopće izaći na izbore jer nemamo za koga glasati! Voljele bi da Kontra na to javno reagira i pozove sve lezbijke da ne izađu na izbore i tako ne glasaju za nikoga jer nitko ne vrijedi ama baš ništa!”

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić, koordinator Iskoraka