POZIV MEDIJIMA
Zagreb, 07.07.2011.

Pozivamo Vas na drugo ročište u predmetu Dario Krešić vs. Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Ročište će se održati 08.07.2011. u 08:30 sati na Općinskom sudu u Varaždinu. Sudkinja u ovom predmetu je Lidija Krašek.
Podsjećamo da nam se je dr.sc. Dario Krešić obratio zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora na fakultetu. Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa seksualnom orijentacijom gospodina Krešića. Nakon dopisa kojega je naš odvjetnik uputio upravi fakulteta zbog uznemiravanja počinje i sprečavanje u napredovanju gospodina Krešića na njegovom radnom mjestu, odnosno na  Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Diskriminacijom se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije smatra stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovu seksualne orijentacije.

Tužba protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu je prva tužba tog tipa, što je izuzetno važno jer građani često zbog straha od gubitka radnog mjesta ne prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu.

U presudi očekujemo utvrđenje diskriminacije, zabranju sprečavanja napredovanja i svako buduće suzdržavanje od diskriminatornog postupanja.

Srdačan pozdrav

Sanja Juras
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić
koordinator Iskoraka