SVIM MEDIJIMA
6.7.2011.

Poštovane/-i,
mediji su objavili da je Ustavni sud donio jednoglasnu odluku o ukidanju tri članka Zakona o javnom okupljanju koja se odnose na zabranu okupljanja na Markovom trgu i na mjestima na kojima zasjeda Vlada i Predsjednik RH.
Zabrana okupljanja trenutno je ukinuta za sve prostore na kojima zasjedaju Vlada i Predsjednik RH, osim za Markov trg.Za ukidanje zabrane okupljanja na Markovom trgu dan je rok koji ističe u srpnju 2012. godine.
Mi pozdravljamo odluku Ustavnog suda i smatramo da je sud dao važnu poruku hrvatskoj javnosti i vlasti vezano za poštivanje prava na javno okupljanje i važnosti zaštite ljudskih prava općenito.

Na inicijativu Kontre i Iskoraka podnesen je zahtjev za ocjenu ustavnosti od strane više udruga na Međunarodni dan zaštite ljudskih prava 2006. godine, te smo taj zahtjev redovito dopunjavale/-i.

Aktivisti udruga Iskorak i Kontra prekršajno su gonjeni zbog dijeljenja letaka o pravima LGBT osoba na Markovom trgu ispred Hrvatskog sabora. Kada su aktivisti dijelili letke izmišljenog frizerskog salona, nisu se suočili s istim progonom.

Također, nakon okupljanja za doček američkog predsjednika Georgea Busha na Markovom trgu, podnijeli smo podnesak u kojem ukazujemo na nejednako postupanje jer je javno okupljanje Iskoraku i Kontri na istom trgu zabranjeno. Upravo taj argument,prema izjavi galsnogovornika,koristio je Ustavni sud u obrazloženju presude.

Tražimo da Vlada ne čeka zadani rok, već da ukine odmah protuustavnu odredbu o zabrani okupljanja na Markovom trgu, te da osigura pravo na javno okupljanje svim građanima i građankama sukaldno Ustavu i međunarodnim dokumentima kako se više nikad ne bi dogodilo da aktivisti završe na sudu zbog dijeljenja letaka pred Saborom.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić,
koordinator Iskoraka