14.6.2011.
Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske javno poziva sve demokratske snage u zaštitu LGBT populacije, a sindikate da ih sustavno štite na radnom mjestu. Povorka ponosa Split 2011., nenasilni događaj čiji je cilj osvijestiti javnost o pravima osoba drukčije seksualne orijentacije, pokazala je ne samo da dio hrvatskog društva ne prihvaća različite te ne poštuje ljudska prava i slobodu iskazivanja uvjerenja pojedincima i skupinama, već i da izvršna vlast nije sposobna spriječiti i kazniti homofobiju, mržnju, nasilje, agresiju i vrijeđanje.
Šokiraju, međutim, priopćenja nekih institucija i organizacija poput, primjerice, priopćenja Sindikata državnih službenika i namještenika, kojim se traži da se „pusti policiju da se bori protiv korupcije i kriminala“ te kojim se prozivaju organizatori s pitanjem „nije li se povorka mogla održati u nekom više „gay friendly” gradu, a u Splitu tek – jednog dana“?! To bi značilo da upravo sindikat, kao organizacija koja sustavno organizira demonstracije i druge metode sindikalne borbe, traži i očekuje da država samo nekim osobama i skupinama pruži zaštitu bez obzira na njenu cijenu, a to za taj sindikat nisu LGBT osobe!  Pritom  se zaboravlja da su upravo nenasilne demonstracije test demokracije i demokratičnosti svake zajednice. Ako nema zajamčene slobode i prava na različitost, ako nema zajamčene sigurnosti za različite skupine da slobodno i mirno iskažu prava za koja se bore, ako nema  demokracije za bilo kojeg drukčijeg pojedinca ili skupinu, nema je ni za koga! Upravo u takvim nedemokratskim i neosviještenim  društvima „cvatu“ i kriminal, i korupcija, i…

Ženska sekcija SSSH stoga poziva sve demokratske snage na javno očitovanje u korist ljudskih prava i sloboda, u zaštitu LGBT populacije, za toleranciju različitosti i poštivanje dostojanstva svih građanki i građana. Poduprimo svoje kolege, poznanike, prijatelje…, s kojima se i ne znajući  dnevno družimo, u borbi za njihova prava.  Jedna nam je kolegica rekla: „Mi smo stalno među vama, samo vi to ne znate!“ Koga oni ugrožavaju?

Sramotna splitska subota se mogla spriječiti, a o ozbiljnosti sada poduzetih mjera izvršne vlasti protiv nasilnika, uključujući kazneni progon, ovisi transparentnost i glasnost poruke o Hrvatskoj kao slobodnoj i demokratskoj zemlji, u kojoj i domaćini i gosti mogu živjeti bez straha i nasilja.
Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

KONTAKTI:
095/9251667; 091/5777307