U povodu sramotnih i nedopustivih nasilnih napada dijela građana Splita tijekom Povorke ponosa Split 2011, Centar za ženske studije oštro osuđuje svako nasilje prema građankama i građanima Republike Hrvatske koji u javnom prostoru, na demokratski način, iskazuju svoja uvjerenja, afirmirajući prava LGBT osoba u hrvatskom društvu.
Povorka ponosa/Gay Pride Split 2011 trebala je pokazati da smo kao hrvatsko društvo sposobni prihvatiti druge i drukčije, poštivati ljudska prava te osigurati slobodu iskazivanja uvjerenja i dostojanstvo svakog ljudskog bića. No, reakcije na Povorku u vidu homofobičnih ispada, huškačkog ponašanja, otvorene mržnje, agresije i izravnog nasilja pokazale su posve drukčiju sliku.

Centar za ženske studije podržava sve koji hrabro iskazuju i zalažu se za svoja prava i prava drugih na različitost, zakonsku zaštitu, društvenu vidljivost i dostojanstvo. Jedino građani i građanke koji slobodno mogu iskazivati svoja uvjerenja, mogu reći i da žive u slobodnoj i demokratskoj državi.

Zabrinute smo da se dio građana i građanki Hrvatske, na pragu našeg ulaska u Europsku uniju, nije pokazao spremim prihvatiti bogatstvo različitosti hrvatskog društva i standarde demokratskog suživota.

Zabrinute smo zbog neprimjerene pripreme i reakcije policije te napominjemo da je obaveza svake države osigurati uvjete i zaštititi građanke i građane da do nasilje ne dođe.

Tražimo da se vlast očituje ne samo političkim proglasima i osudom već da što hitnije poduzme sve mjere protiv nasilnika, uključujući kazneni progon, te time pokaže i svojim građankama i građanima i svijetu nedvosmislenu poruku o Hrvatskoj kao slobodnoj i demokratskoj zemlji odlučnoj osigurati svima dostojanstven život bez straha i nasilja.

Zagreb, 13. lipnja 2011.