SVIM MEDIJIMA

17. svibnja 2011.

Poštovane/-i,
pozivamo Vas da popratite  5. ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, koje će se održati 19. svibnja 2011. godine, s početkom u 9.15 sati u postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela Lezbijska grupa Kontra jer je vjeroučiteljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest.
Vjeručiteljica je osobe homoseksualne orijentacije nazvala bolesnicima za vrijeme sata vjeronauka, čime je djecu sa namjerom poticala na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, te time nanosila veliku štetu cijeloj zajednici i društvu.

Podsjećamo na skandalozno postupanje sutkinje Vesne Kovačević-Ostoić za vrijeme saslušanja svjedokinje za vrijeme 3. ročišta na Županijskom sudu u Zagrebu.
Naime, sutkinja je vikala na jednu od svjedokinja, majku djeteta koje je pohađalo nastavu u školi Bartol Kašić, te ju zastrašivala i izrijekom vrijeđala govoreći „Kakva ste vi majka!“
Punomoćnica tužiteljice je podnijela zahtjev za izuzeće sutkinje zbog strukturalne viktimizacije svjedokinje koja je svjedočila o počinjenoj diskriminaciji od strane vjeroučiteljice, međutim, zahtjev je odbijen.
Ovaj postupak je specifičan i prvi takve vrste u Hrvatskoj jer je Kontra primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije podijela udružnu tužbu kojom štiti prava svih homoseksualnih osoba budući su škola i vjeroučiteljica diskriminali osobe po osnovi seksualne orijentacije unatoč pravnom okviru koji postoji u Republici Hrvatskoj.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,                            
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra
Edo Bulić,
koordinator Iskoraka