U Zagrebu, 04. svibnja 2011.

SVIM MEDIJIMA

Izjava za medije povodom javne rasprave o Nacrtu prijedloga Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011-2015

Danas je u Centru za ljudska prava predstavljen Nacrt prijedloga Nacionale politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011-2015.
Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske prema Zakonu o ravnopravnosti spolova zadužen za izradu Nacrta prijedloga Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova te za njenu provedbu.
U novi Nacrt prijedloga Nacionalne politike nisu uključene čak ni 2 mjere iz prethodne politike koje su na prijedlog udruga Iskorak i Kontra bile uvrštene u Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova 2006-2010, ali nikada nisu provođene. Radi se o sljedećim odredbama: 1.5.1. Provođenje istraživanja radi analize sudske prakse i potupanja policije kod kaznenih djela motiviranih seksualnom orijentacijom oštećenika te o odredbi 1.5.2. gdje se obvezuje radna tijela za donošenje zakona, programa i strategija vezanih za prava seksualnih manjina da uključuju predstavnike organizacija za ravnopravnost seksualnih i rodnih manjina.

U novi su Nacrt prijedloga Nacionalne politike kao odredbe koje bi trebale suzbiti homofobiju i diskriminaciju temeljenu na seksualnoj orijentaciji u Hrvatskoj ušle odredbe 1.1.4. gdje se navodi da će se obilježavati Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (17.05.) te odredba 5.3.1. gdje je navedeno da će se organizirati okrugli stolovi o problemu rodno uvjetovanog nasilje nad pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina.

Nažalost, Ured za ravnopravnost spolova nije u Nacrt prijedloga Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011-2015 unio niti jednu odredbu kojom bi se unaprijedilo položaj žena pripadnica seksualnih manjina.
Nije usvojena ni jedna od mjera koje udruge Iskorak i Kontra predlažu godinama vezano za uklanjanje diskriminacije istospolnih parova u hrvatskom zakonodavstvu, istraživanja s ciljem analize postupanja policije te sudske prakse kod kaznenih djela motiviranih seksualnom orijentacijom oštećenika, posebna edukacija policijskih službenika, sudaca i općinskih državnih odvjetnika koji postupaju u predmetima vezanima za diskriminaciju i nasilja nad seksualnim manjinama, te druge mjere.
Također, novom se Nacionalnom politikom ne predviđa uključivanje predstavnika organizacija za ravnopravnost seksualnih i rodnih manjina u radna tijela za donošenje zakona.
Napominjemo da se simboličnim obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije te organiziranjem okruglih stolova ne može riješiti problem homofobije i diskriminacije prema seksualnim manjinama u Hrvatskoj. Smatramo da je Nacrt prijedloga Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2011-2015 smanjio obveze Republike Hrvatske da se obračuna s homofobijom i diskriminacijom prema seksualnim manjinama u hrvatskom društvu. Nacrt prijedloga Nacionalne politike Ureda za ravnopravnost spolova primjer je unazađenja već postignutih prava seksualnih manjina.
Čini se da je Ured za ravnopravnost spolova odlučio baviti se problemom homofobije u hrvatskom društvu obilježavanjem «Dana borbe protiv homofobije». Također, imajući u vidu da se ista mjera pojavljuje za «Dan borbe protiv nasilja nad ženama», «Svjetski dan seoskih žena», dok su i za ove područja mjere nedorečene i deklarativne, pitamo se da li je Ured propisvanjem isključivo deklarativnih mjera odlučio sve probleme diskriminacije i nasilja uvjetovanog spolom i spolnom orijentacijom rješavati prigodnim obilježavanjem putem okruglih stolova.
Naposljetku možemo reći da je ovim Nacrtom prijedloga Nacionalne politike, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske ”oprao ruke” od teškog posla suzbijanja homofobije i diskriminacije na temelju seksualne orijentacije uvrstivši u Nacrt dvije deklarativne i promašene odredbe koje neće unaprijediti položaj seksualnih manjina u hrvatskom društvu.
Edo Bulić, koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra