SVIM MEDIJIMA

Poštovane/-i,

Danas je održano 1. ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, u postupku koji se vodi povodom udružne tužbe zbog diskriminacije koju su podnijele udruge Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – centar za prava seksualnih i rodnih manjina protiv Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.
Naime, g. Marković je 7. studenog 2010. g. na pitanje novinara „Bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gay?“ izjavio za Večernji list: „Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!“. Nadalje na pitanje: „Susreli ste takvoga igrača u karijeri?“, g. Marković je odgovorio: „Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi.“ Tim izjavama je g. Marković povrijedio pravo na jednako postupanje na osnovi spolne orijentacije, u odnosu na osobe istospolne orijentacije.

Sud je prihvatio naše dokazni prijedlog za saslušanjem stranaka u postupku, a kako tuženik nije bio prisutan na ročištu, ročište se odgađa.

Upravo homofobni stavovi tuženika, kao predstavnika krovne institucije hrvatskog nogometa, potiču i dovode do atmosfere koja pogoduje diskriminaciji i diskriminatornom ponašanju. Tuženikova izjava u medijima ima dalekosežne posljedice koje se ne mogu otkloniti samom isprikom. Naime, nogometaš prve hrvatske nogometne lige (bivši igrač Dinama i zaprešićkog Intera, koji je trenutno bez angažmana) Miroslav i njegov brat Marko Šarić, nepravomoćno su osuđeni na po sedam mjeseci zatvora zbog teškog ozljeđivanja hrvatskog vojnog invalida istospolne orijentacije i zbog nasilja motiviranog mržnjom, a koje ozljeđivanje se dogodilo u studenom 2010. godine. Drugi incident, također iz studenog 2010.g., bio je protiv osoba istospolne orijentacije, a dogodio se ispred jednog zagrebačkog kluba gdje su napadnute dvije osobe istospolne orijentacije.

Ukoliko je isprika od strane g. Markovića iskrena, očekujemo da na prvoj sljedećoj nogometnoj utakmici hrvatske A reprezentacije koja će se igrati u Hrvatskoj, o svom trošku izradi četiri transparenta s natpisom „STOP LGBT DISKRIMINACIJI“. Nadalje, očekujemo da se g. Markoviću zabrani svako buduće obeshrabrivanje i onemogućavanje osobama istospolne orijentacije da nastupaju za hrvatske nogometne reprezentacije.
Podsjećamo da je već jedan nogometni trener – Otto Barić sankcioniran od strane UEFA-e zbog diskriminativinih izjava spram homoseksualnih osoba.
LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne) osobe izložene su diskriminaciji i nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Diskriminacija na radnom mjestu (uključujuću sportske klubove) je nažalost česta pojava u hrvatskom društvu, a žrtve diskriminacije rijetko prijavljuju takve slučajeve zbog nepovjerenja u državne institucije.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                      
Edo Bulić          
koordinator Iskoraka