Danas je na press konferenciji u Radničkom domu u Zagrebu održano zajedničko predstavljanje Izvještaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba na radnom mjestu, te Vodiča o radnim pravima za LGBT osobe, priređenog u okviru projekta “Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu”, usmjerenog na zaštitu ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina na tržištu rada, podržanog od strane Europske unije.
U sklopu Izvještaja predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog posredstvom web stranica www.gay.hr o diskriminaciji, ali i slučajevi diskriminacije prijavljeni Pravnom timu udruga Kontra i Iskorak. – Sudovi su itekako nepripremljeni i needucirani za provedbu Zakona o suzbijanju diskriminacije, a osobito diskriminacije s osnova seksualne orijentacije i rodnog identiteta, naglasila je koordinatorica KONTRE, Sanja Juras.

U okviru suradnje sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske, naglašeno je da se očekuje kako će se kroz projekt u suradnji s KONTROM, senzibilizirati sindikalni povjerenici, pravnici i članstvo, kako bi se dokinuli postojeći stereotepi i neprepoznavanje diskriminacijske prakse. Jednako je tako nužno potaknuti LGBT osobe na članstvo u sindikatu, te da se informiraju o radnim pravima. – rekla je Božica Žilić, predsjednica Ženske sekcije SSSH.Dr.

Tatjana Greif iz slovenske grupe ŠKUC LL predstavila je dobre prakse u suradnji sa Savezom slobodnih sindikata Slovenije i Udruženjem poslodavaca Slovenije. Takva iskustva će osobito koristiti u transgraničnoj suradnji sa srodnim udrugama u Hrvatskoj. Predstavljen je priručnik «Upravljanje raznolikošću u zapošljavanju» koji je u suradnji s Kontrom preveden na hrvatski jezik.