SVIM MEDIJIMA

Poštovane/-i,

donesena je presuda u slučaju protiv kastavskog župnika Franje Jurčevića koji je objavio tekst putem bloga (koji su prenijeli i pojedini mediji) u kojem je podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme „Parade Ponosa“ i napisao kako je ono što se u Beogradu događalo “dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima”.
Župnik je u svom tekstu naveo: “Beograđani su pokazali što misle od tim psihopatima” te dodaje da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali i da su se oni trebali povući i dozvoliti „normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju“.
Župnik je dalje osporavao pravo na javno okupljanje LGBT osoba, te osim što je dao  podršku nasilnicima iz Beograda otvoreno je poticao na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj riječima: “Bravo za normalne Beograđane! Tako bi trebali postupati i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne površine”.

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo prilikom održavanja Prade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negatovnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati.

Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu znaju dobro sudionici/-ce Parade Ponosa, uključujući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen.

Zbog svega navedenog Lezbijska grupa Kontra podnijela je kaznenu prijavu protiv g. Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije. Nakon toga Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv g. Jurčevića zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Upravo je sramotno da se nakon ozbiljnih medijskih reakcija na navedeno g. Jurčević u medijima pokušavao prikazivati žrtvom, te se ismijavao s postupkom koji se vodio protiv njega izjavljujući za medje primjerice da moli prijatelje da mu donesu dekicu u zatvor, nastavljajući također s diskriminativnim izjavama spram LGBT osoba.

Općinski sud u Rijeci proglasio je Franju Jurčevića krivim jer je u cilju širenja mržnje i omalovažavanja po osnovu spolne orijentacije, javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti po osnovi spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – rasnom i drugom diskriminacijom, opisano i kažnjivo po čl. 174. st. 3. Kaznenog zakona, te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca s rokom kušnje od jedne godine.

Pozdravjamo presudu Općinskog suda u Rijeci. Smatramo da je Sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati.  

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                                        
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić,
koordinator Iskoraka