SVIM MEDIJIMA
21. ožujka 2011.

Poštovane/-i,

obraćamo vam se vezano za slučaj Renata Jurjevića. G. Jurjević obratio nam se jer je objavljena grupa na Facebook-u pod nazivom «Blokirajmo pedera transvestita» s linkom na njegovu Facebook stranicu. Član grupe je također i lokalni list «Ogulinski list». Budući da grupa ima ograničenje za primanje u članstvo, nismo mogli napraviti uvid u prepisku, međutim g. Jurjević nas je obavijestio da ovo nije prvi takav incident, te da je prošle godine otvorena slična grupa pod nazivom «Ubijmo pederčinu». Otkad je grupa objavljena g. Jurjević često doživljava verbalne napade i vrijeđanja na ulici.

Svatko ima pravo na poštivanje svog privatnog života. Poticanje na diskriminaciju ili nasilje prema nekome zbog njegove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta predstavlja kazneno djelo. Pravni tim udruga Iskorak i Kontra podnijet će kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Ogulinu kako bi se napravio uvid u Facebook stranice i provela istraga u ovom slučaju, te sankcionirali počinitelji.

Također, podnijet ćemo i prijavu Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva protiv Ogulinskog lista zbog sudjelovanja u grupi koja potiče na diskriminaciju prema našoj stranci zbog seksualne orijentacije odnosno rodnog identiteta. Posebno je zabrinjavajući odgovor urednika Ogulinskog lista koji je i sam sudjelovao sa svojim osobnim profilom u navedenoj grupi, a koji je na pitanje g. Jurjevića kako je Ogulinski list mogao sudjelovati u grupi koja potiče na mržnju prema njemu, ustvrdio da se radi o «vicevima» i «smijehu».     

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić, koordinator Iskoraka