Lezbijska grupa Kontra, Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina i udruga Domine iz Splita najavljuju održavanje prvog Split Pride-a u lipnju 2011. godine.

LGBT Pride je prosvjedni marš za prava lezbijki, gej muškaraca, biseksualnih osoba i transrodnih osoba koji se održava diljem svijeta od 1970. godine kao obljetnica događaja ispred njujorškog kluba The Stonewall Inn koji se smatra početkom suvremenog pokreta za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba.

Udruge Iskorak i Kontra organizirale su prvu Pride manifestaciju u Zagrebu 2002. godine pod nazivom „Gay Pride 2002 – ISKORAK KONTRA predrasuda“, te nastavile organizirati Zagreb Pride manifestacije do 2007. godine. Zbog interesa i potrebe LGBT zajednice u Splitu Iskorak, Kontra i Domine odlučili su organizirati prvi Splitski pride kao i niz popratnih aktivnosti usmjerenih na osnaživanje zajednice kao i na informiranje šire javnosti o LGBT pravima.

Tema ovogodišnjeg Pride-a je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u svakodnevnom životu potakli su nas da ukažemo na diskriminaciju u zakonodavstvu. Splitski Pride je sastavni dio javno-zagovaračkih aktivnosti Iskoraka i Kontre usmjerenih na izmjene i dopune Obiteljskog zakona koje bi osigurale istospolnim parovima jednaka prava u odnosu na bračne i izvanbračne parove.

Organizirat ćemo niz informativnih i edukativnih aktivnosti svakog 11. u mjesecu, počevši projekcijom dokumentarnog filma o početku LGBT pokreta i diskusijom ”Od Stonewall-a do Splita”, a završit ćemo 11. lipnja LGBT Pride manifestacijom. Aktivnosti će uključivati filmske projekcije, diskusije, tribinu, radionice, izložbu i konferenciju prije samog Pride-a.

Na Split Pride će posebno biti pozvani predstavnici relevantnih državnih institucija kao i predstavnici gradske vlasti.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane na volontiranje prilikom organizacija ovogodišnjeg Split Pride-a i popratnih aktivnosti. Zainteresirani/-e volonteri/-ke mogu nam se javiti na mail kontakt@split-pride.net ili na broj mobitela 098 238 308.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Mirjana Kučer
Koordinatorica Domina

Edo Bulić
Koordinator Iskoraka