10. prosinca 2010. godine na Međunarodni dan ljudskih prava Hrvatski sabor je odbacio prijedloge zakona kojima bi se zaštitila ljudska prava jedne od najranjivijih društvenih skupina – transrodnih osoba, od čega prvenstveno djece. 

Naime, nacrte Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama i Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona osobnom imenu čiji je cilj zaštita prava na poštovanje privatnog života transrodnih osoba izradile/-i smo i predstavile/-i ih državnim institucijama i političkim strankama početkom godine, nakon čega ih je SDP uputio u proceduru.

Prijedlozi su sadržavali zaštitne mehanizme kojima bi se osiguralo da se zahtjev za promjenom imena ne objavljuje na oglasnoj ploči u nadležnoj općini, te da promjene spola i imena nisu vidljive na rodnom listu osobe. Također bi se omogućilo osobama koje nisu prošle kroz cijeli postupak promjene spola da promijene podatke na dokumentima, što je posebno značajno zbog zaštite ljudskih prava djece koja se nalaze u postupku promjene spola, ali ne mogu postupak dovršiti zbog svoje dobi.

Primjer kršenja ljudskih prava koji je rezulat upravo postojeće zakonske regulative je slučaj djeteta čija nam se majka obratila prije više od godinu dana. Naime, njeno dijete je bilo maltretirano zbog svog rodnog identiteta u školi od strane učenika i profesora, te je čak reagirala i Pravobraniteljica za djecu. Dijete se trebalo upisati nakon toga u novu školu, međutim nije bilo moguće promijeniti podatke o spolu u osobnim dokumentima djeteta po postojećoj zakonskoj regultaivi (ime je promijenjeno u neutralno s drugim obrazloženjem). Podaci o promjeni spola djeteta će zbog toga biti dostupni ponovo osoblju nove škole. Budući da se osobni dokumenti predaju i prilikom upisa na izvannastavne aktivnosti te na brojnim drugim mjestima, postoji još cijeli niz osoba bez pravnog interesa kojima će biti dostupni privatni podaci o djetetu.

Unatoč svemu opisanom, navedeni prijedlozi zakona su u Hrvatskom saboru stavljani na kraj dnevnog reda, te im je odbijena hitna procedura, iako se radi o zakonskim prijedlozima čiji je cilj zaustaviti kršenja ljudskih prava jedne izrazito ranjive društvene skupine. 

Na jučerašnjoj sramotnoj raspravi u Hrvatskom saboru (do koje je došlo samo igrom slučaja jer su sve točke dnevnog reda ispremješane u zadnji tren), samo četvero zastupnika se javilo za riječ. Dan prije Međunarodnog dana ljudskih prava, rasprava o ljudskim pravima nije zanimala gotovo nikoga u Hrvatskom saboru. Također podsjećamo da se još za vrijeme rasprave o Zakonu o suzbijanju diskriminacije pokazalo da većina zastupnika uopće ni ne zna što je to rodni identitet.

Zakon o suzbijanju diskriminacije u kojem postoji zabrana diskriminacije na temelju rodnog identiteta tako ostaje mrtvo slovo na papiru, jer se drugi zakoni se s njim ne usklađuju zbog nedostatka političke volje.  Ovakvim postupkom državnih institucija diskriminacija transrodnih osoba otvoreno je podržana od državnih institucija koje su odbile zaštititi ljudska prava transrodnih osoba upravo na Međunarodni dan ljudskih prava. Podsjećamo da je prije godinu dana podnesen i prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenih zakona Ustavnom sudu, međutim za sada nismo dobili nikakav odgovor. Nažalost, građanima i građankama, transrodnim osobama u RH preostaje jedino da se izbore za svoja ljudska prava na Europskom sudu za ljudska prava koji je već donio niz pozitivnih presuda u sličnim slučajevima.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                                     Edo Bulić, u.z.
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                                  koordinator Iskoraka