Napad na g. Gorana Hadžića (44) dogodio se u noći 6./7.  studenog 2010.  oko 2 sata. G. Hadžić je napad prijavio Pravnom timu Iskoraka i Kontre i zamolio nas da informacije navedene u ovoj izjavi proslijedimo medijima. Angažiran je također odvjetnik za rad na slučaju.

Miroslav Šarić (24), nogometaš prve hrvatske nogometne lige (bivši nogometaš Dinama, sada igra za Inter) i njegov brat Marko Šarić (21) pratili su g. Hadžića nakon izlaska iz gej lokala.  Bez ikakvog povoda nasrnuli su na g. Hadžića te u namjeri da ga usmrte, srušili su ga na pod i udarali nogama isključivo u glavu, a u svom naumu da ga usmrte bi zasigurno i uspjeli da nisu bili spriječeni dolaskom četvero prolaznika. Dok su ga udarali nogama u glavu,  obojica napadača su višekratno ponavljala riječi: „Udri ga! Ubij ga! Ubij ga! Mamu mu jebem pedersku!“

G. Hadžić, inače hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, zadobio je teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa sa pomakom, hematoma po licu, te razderotine usnice (7 šavova).  Zbog krvarenja iz glave zadržan je u bolnici u Vinogradskoj ulici na odjelu za neurokirurgiju više dana.  

Napadači se sada nalaze u pritvoru u Zagrebu.

Pravni tim Iskoraka i Kontre pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta već 8 godina.

LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne) osobe u većini slučajeva ne prijavljuju nasilje zbog straha od otkrivanja njihove seksualne orijentacije, ali i nepovjerenja u državne institucije, osobito policiju.

Povećanje učestalosti i intenziteta napada na LGBT osobe u posljednje vrijeme ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa – policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima.

Pozdravljamo osudu zločina iz mržnje nad LGBT osobama od strane ministra unutarnjih poslova, međutim smatramo da je potrebna jača poruka države vezano za tu vrstu kaznenih djela. Potrebno je prije svega uvesti strože sankcije za zločine iz mržnje u novi prijedlog Kaznenog zakona koji je upravo u izradi.

Tražimo od državnih institucija:

•    od Državnog odvjetništva da napad na g. Hadžića zbog brutalnosti i načina na koji je izveden okvalificira kao pokušaj teškog ubojstva u stjecaju sa rasnom i drugom i drugom diskriminacijom;
•    od nadležnih institucija da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada koji još nisu pronađeni;
•    da se uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama;
•    da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba;
•    sankcioniranje diskriminacije i govora mržnje predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i drugih nogometnih trenera, te bolju primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije općenito.
U prilogu ove izjave nalazi se fotografija g. Hadžića koju je dan poslije napada snimila njegova sestra, a za koju nas je g.
Hadžić zamolio da proslijedimo medijima.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                       Edo Bulić,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                    koordinator Iskoraka