U protekla dva tjedna dogodilo se više napada na LGBT osobe. Pravni tim Iskoraka i Kontre pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta već 8 godina.

LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne) osobe u većini slučajeva ne prijavljuju nasilje zbog straha od otkrivanja njihove seksualne orijentacije, ali i nepovjerenja u državne institucije, osobito policiju.

Učestalost napada na LGBT osobe o kojima izvještavaju mediji u posljednje vrijeme ukazuje i na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa – policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima.
 
Pozdravljamo osudu zločina iz mržnje nad LGBT osobama od strane ministra unutarnjih poslova, međutim smatramo da je potrebna i jača poruka države vezano za tu vrstu kaznenih djela. Potrebno je prije svega uvesti strože sankcije za zločine iz mržnje u novi prijedlog Kaznenog zakona koji je upravo u izradi. Prijedlog amandmana koji bi to omoućili uputile/-i smo zajedno sa Srpskim demokratskim forumom i romskom udrugom Bolja Budućnost radnoj skupini i nadležnim institucijama.
 
Kako bismo potaknule efikasniji rad policije i državnog odvjetništva na slučajevima koji su se dogodili u protekla dva tjedna – napad Tomislavovom trgu i napad ispred kluba Sirup, podnijet ćemo kaznene prijave i tražiti da se ta kaznena djela okvalificiraju kao zločini iz mržnje.

Pozivamo sve osobe koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju na temelju svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta da nam se jave na telefon: 098 238 308 ili e-mail pravnitim@kontra.hr  za informacije o svojim pravima, te kako bismo im po želji osigurali odvjetnika/-cu da pokrena za njih odgovarajuće postupke.

Tražimo od državnih institucija:
• da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada;
• uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama;
• da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                         Edo Bulić, u.z.
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                      koordinator Iskoraka