Reagiramo na izjavu g. Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.
 
Naime, g. Marković je na pitanje novinara „Bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gay?“  izjavio za Večernji list: „Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!“. Nadalje na pitanje: „Susreli ste takvoga igrača u karijeri?“, g. Marković je odgovorio: „Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi.“

Stav svjetskih i nacionalnih mjerodavnih institucija (Svjetska zdravstvena organizacija, Hrvatska liječnička komora) je da homoseksualnost nije bolest, a diskriminacija na temelju seksualne orijentacije je kažnjiva po hrvatskim zakonima.
 
Podsjećamo da je već jedan nogometni trener- Otto Barić sankcioniran od strane UEFA-e zbog diskriminativinih izjava spram homoseksualnih osoba.

LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne) osobe izložene su diskriminaciji i nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Diskriminacija na radnom mjestu (uključujuću sportske klubove) je nažalost česta pojava u hrvatskom društvu, a žrtve diskriminacije rijetko prijavljuju takve slučajeve zbog nepovjerenja u državne institucije. 

Zbog svega navedenog podnijet ćemo udružnu tužbu zbog diskriminacije protiv predsjesnika Hrvatskog nogometnog saveza. Također, slučaj ćemo prijaviti i disciplinskoj komisiji UEFA-e.
 
Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                          Edo Bulić,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                       koordinator Iskoraka