Danas je Europska komisija objavila Izvješće o napretku Republike Hrvatske.

U izvješću se između ostaloga navodi da nije bilo osuda vezano za poticanje na diskriminaciju i nasilje. Poseban naglasak je stavljen na činjenicu da LGBT osobe doživljavaju prijetnje i napade, a reakcije držanih institucija na takve napade su ograničene.
 

Naša predstavnica sudjelovala je na konzultacijama o Izvješću o napretku s predstavnicima Europske komisije u svibnju ove godine u Briselu.

Izražavamo zadovoljstvo ovakvim Izvješćem o napretku Republike Hrvatske u 2010. godini po pitanju zaštite od diskriminacije i pojavnosti homofobije koje je u skladu sa stvarnim pokazateljima funkcionalnosti države u borbi protiv zločina iz mržnje i homofobije.

Učestalost napada na LGBT osobe o kojima izvještavaju mediji u posljednje vrijeme ukazuje i na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa – policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima.
 
U svjetlu Izvješća o napretku Europske komisije tražimo od državnih institucija:

• da pronađu i na odgovarajući način sankcioniraju sve počinitelje nasilnih napada;
• uvedu strože sankcije za zločine iz mržnje prema svim društvenim skupinama;
• da se definicija govora mržnje uskladi s međunarodnim propisima i počne adekvatno primjenjivati;
• da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,    Edo Bulić,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra koordinator Iskoraka