Henry Estur / April (državljanin Filipina, transrodna osoba) nam se obratila u studenom 2009. godine. Boravila je u Hrvatskoj zahvaljujući vizi za privatni posjet kod svog partnera koji je hrvatski državljanin.  April nas je kontaktirala i rekla nam da se boji vratiti se na Filipine jer je tamo zbog svog rodnog identiteta u više navrata bila fizički napadana i kamenovana na ulici i jer joj obitelj prijeti da će ju ubiti, te da želi ostati u Hrvatskoj. 

Angažirana je odvjetnica za rad na slučaju i podnesen je zahtjev za azil u Republici Hrvatskoj, međutim zahtjev je odbijen. Nakon toga April je pokrenula postupak pred upravnim sudom i predložila odgodu izvršenja do odluke upravnog suda.
 
Dana 19.10.2010.g. MUP je ostavio April poziv da se javi u policijsku postaju Novi Zagreb, što je ona odmah i učinila. Kada je došla u policijsku postaju oduzeta joj je sloboda, kazano joj je da je u prekršaju jer je nezakonito u RH i da će protiv nje biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu radi nezakonitog boravka u RH.

Kasnije istoga dana policija je April prepratila na dežurni prekršajni sud u Oranicama, te je održana rasprava. Na raspravi se stranka izjasnila da se ne osjeća krivom, iznjela je svoju obranu, te je njena braniteljica sudu predočila dokumente iz kojih proizlazi da ona nije nezakonito u RH jer da je pokrenula postupak radi dobivanja azila, da je pokrenula upravni spor, te da je predložla odgodu izvršenja do odluke upravnog suda koja joj nikada nije dostavljena.

Sud je donio odluku da će se postupak nastaviti, ali zabranjuje  napuštanje teritirija RH klijentici, oduzima joj putovnicu i pušta ju da se brani sa slobode.
 
Nakon što je sudska odluka uručena stranci, na sudskom hodniku prilazi joj policajac koji je bio na raspravi i nije imao nikakvih primjedbi (sudac ga je upitao ima li što za reći) , oduzima joj slobodu, odvodi je na dežurni odjel jedinice za zdržavanje i preprate, provode upravni postupak i izriču joj mjeru protjerivanja iz zemlje, te je odvode u Ježevo.

Policija si je uzela za pravo da na štetu stranke promijeni odluku suda i protjera ju iz Republike Hrvatske. Policija je odvjetnici odbila dostaviti rješenje, te joj nije dozvolila da kontaktira stranku, dakle stranci nije omogućeno da ima odvjetnika. Također, April nije omogućeno da iskoristi pravo na telefonski poziv po dolasku u Ježevo. Njen partner i njegova obitelj su čekali cijelu noć poziv. Odvjetnici do danas nije omogućen kontakt s klijenticom i ne znamo što se s njom događa.

Nezamislivo je da policija na štetu stranke derogira odluku suda donesenu na temelju neposrednog izvođenja dokaza u kontradiktornom prekršajnom postupku.
Tražimo da April bude odmah puštena na slobodu sukladno odluci Prekršajnog suda u Oranicama i zakonima Republike Hrvatske.

Ukoliko April ne bude puštena na slobodu, obratit ćemo se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog teškog kršenja ljudskih prava naše klijentice, kako bi sud izrekao privremenu mjeru kojom će se zabraniti RH da protjera April.  

April  je povrijeđeno pravo na slobodu i osobnu sigurnost i pravo na pošteno suđenje, a u slučaju protjerivanja bilo bi joj povrijeđeno jamstvo prava na život i jamstvo da se nitko ne smije podvrgnuti mučenju i nečovječnom ponašanju jer je kamenovana više puta na cesti zbog svog rodnog identiteta.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra