Izražavamo svoje zgražanje zbog masovnih hapšenja građana i građanki 15. srpnja 2010. u Varšavskoj i Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Smatramo da je korištenje nesrazmjerne i neopravdane sile od strane pripadnika interventne policije prema aktivistima i aktivistkinjama koji su mirno izražavali svoje mišljenje na uredno prijavljenom javnom okupljanju skandalozno i neprihvatljivo.
 
Ovakvo postupanje policije u centru Zagreba predstavlja napad na temeljna ljudska prava građana i građanki Republike Hrvatske te ne doprinosi povjerenju građana i građanki u institucije Republike Hrvatske.
 
Sramotno i nedopustivo je privođenje građana i građanki u policijske postaje te njihovo višesatno zadržavanje u pritvoru zbog mirnog izražavanja mišljenja. Među uhićenim aktivistima i aktivistkinjama nalaze se i kolegice iz naših, dolje navedenih organizacija: Neva Tölle, Bojana Genov i Sanja Juras.

Posebno se zgražamo zbog činjenice da su Teodor Celakoski i Urša Raukar po hitnoj proceduri dobili mjeru zabrane prilaska Varšavskoj ulici nakon puštanja iz policijske postaje, dok žene žrtve partnerskog nasilja ne mogu biti zaštićene istom mjerom iako su njihovi životi u opasnosti. Također smo dobile informaciju da su navodno u policijskoj postaji Remetinac počeli puštati građane i građanke uz uvjet da potpišu izjavu kojom se odriču prava na odvjetnika/icu.

Prekomjerno naoružane interventne policijske snage nisu trebale ni biti angažirane, a kamoli provoditi pojedinačna ili masovna hapšenja građana i građanki, samo zbog toga što su mirno izražavali svoje mišljenje na prijavljenom javnom okupljanju.

Zbog navedenog, tražimo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih koji se nalaze u pritvoru. Također tražimo odgovornost institucija koje su naložile angažiranje policije (u javnosti se za sada spominje Gradski ured za prostorno uređenje), kao i odgovornost, uključujući i ostavku,  ministra Unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislava Karamarka.

 
Centar za žene žrtve rata, Zagreb

Ženska grupa Lošinj, Mali Lošinj

Ženska mreža Hrvatske

Autonomna ženska kuća Zagreb

Lezbijska grupa KONTRA

Centar za ženske studije, Zagreb