25. svibnja 2010.

Poštovane/i,

Danas je na Županijskom sudu u Zagrebu održano prvo ročište u postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnijela Lezbijska grupa Kontra jer je vjeroučitaljica u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi učenike na satu vjeronauka poučavala da je homoseksualnost bolest. Ponašanje vjeroučiteljice i opisano  objašnjavnje seksulanosti na satu vjeronauka učenicima osmog razreda, protivno je Ustavu Republike Hrvatske, Europskoj Konvenciji o zaštiti ljudskih prava čija je potpisnica i Republika Hrvatska, te Zakonu o suzbijanju diskriminacije, a predstavlja i kazneno djelo.

Vjeručiteljica je osobe homoseksualne orijentacije nazvala bolesnicima za vrijeme sata vjeronauka, čime je djecu sa namjerom poticala na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, te time nanosila veliku štetu cijeloj zajednici i društvu.

Ovaj postupak je specifičan i prvi takve vrste u Hrvatskoj jer je Kontra primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije podijela udružnu tužbu kojom štiti prava svih homoseksualnih osoba budući su škola i vjeroučiteljica diskriminali osobe po osnovi seksualne orijentacije unatoč pravnom okviru koji postoji u Republici Hrvatskoj.

Još jednom naglašavamo da je upravo ovih dana, 17. svibnja 2010. g. obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije u znak sjećanja na brisanje homoseksualnosti iz Međunarodne klasifikacije bolesti svjetske zdravstvene organizacije 1990. godine.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra