Poštovane/i,
obraćamo Vam se povodom emitiranja emisije „Otvoreno“ pod nazivom „ Treba li hrvatski predsjednik biti katolik ili ateist“, koju je uredila i vodila Hloverka Novak Srzić.
Sam naziv emisije sugerira podjelu na katolike i ateiste, isključuje vjernike drugih konfesija, procjenjuje i proziva temeljem vjerske pripadnosti predsjedničke kandidate. Voditeljica emisije time je izvršila napad na sekularni karakter Republike Hrvatske.
Također, emisija sugerira da predsjednik može biti samo osoba muškog spola. Ženska mreža Hrvatske očekuje da voditeljica i urednica emisije informativnog programa javne televizije poštuje načelo ravnopravnosti spolova zajamčeno međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom. Naziv emisije i sastav isključivo muških gostiju uvreda je bačena u lice svim ženama.
Crkva / crkve, koje svojim dogmama, temeljenim na superiornosti osoba muškog spola, već stoljećima uskraćuju ljudska prava i slobode ženama i podučavaju žene i pripremaju ih za biti „druga“ u nizu stvari, kojima je trn u oku sloboda žena  i kontrola rađanja, koje niz zdravstvenih dostignuća namijenjenim ženama ne žele vidjeti u provedbi, naprosto nisu te koje bi građanima, a posebno ženama mogle govoriti o kandidatima i kandidatkinjama za koje bi valjalo glasati.
Prema Kodeksu časti Hrvatskog novinarskog društva novinari su dužni u svom radu braniti ljudska prava, dostojanstvo i slobodu, uvažavati pluralizam ideja i nazora i pridonositi jačanju pravne države. Emisija je kreirana neprofesionalno, nije pružen prostor za drugačija mišljenja, te je kroz nju promovirana vjerska isključivost i izvršen napad na ustavne vrednote Republike Hrvatske. Stoga tražimo da Hrvatsko novinarsko društvo poduzme odgovarajuće sankcije za povredu Kodeksa.
Za kraj postavljamo pitanje bi li urednica navedene emisije jednaku pažnju posvetila primjerice pozivu Ženske mreže Hrvatske i Kontre da građanke i građani glasaju za kandidata/-kinju koji/-a  bi smatrao/-la upitnim ugovore s državnom Vatikan.
Bojana Genov
i
Sanja Juras