Zagreb, 16. studenog 2009.

Poštovane/i,
obraćamo Vam se vezano Prijedlog Zakona o radu s tekstom konačnog prijedloga zakona, izrađen od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, koji se nalazi se na dnevnom redu 15. sjednice Hrvatskog sabora.

Zabrinjavajuće je da je Prijedlog Zakona čiji je cilj upravo usklađivanje sa standardima Europske Unije, te je zbog toga i stavljen u hitni postupak, diskriminativan s obzirom na seksualnu orijentaciju, a time i protivan pozitivnom hrvatskom i međunarodnom zakonodavstvu.

Tako se, primjerice u članku 65. Prijedloga Zakona, koji govori o pravu na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u svezi s težom bolesti ili smrću člana uže obitelji, uključujujći bračnog ili izvanbračnog partnera, ne navodi istospolni/-a partner/-ica. Budući da se radi o pravu koje radnik/-ica koristi u svrhu skrbi za bolesnu osobu, odnosno zbog smrti bliske osobe, nezamislivo je da takvo pravo nije dostupno u slučaju smrti ili oboljenja istospolnog partnera/-ice. S duge strane, u članku 141. st. 2. koji propisuje ograničenje biračkog prava u radničkom vijeću za članove upravnih i nadzornih organa poslodavaca i članove njihovih obitelji, ne propisuje se isto ograničenje i za njihove istospolne partnere, što bi moglo dovesti do slučajeva sukoba interesa.

Ukratko, iako je Zakon o istospolnim zajednicama usvjojem još 2003. godine predlagač zakona se ponaša kao da istospolne zajednice u hrvatskom društvu ne postoje, te ih ne spominje u dijelovima zakona koji s tiču određenih prava, ali ni u dijelovima koji imaju za svrhu sprečavanje sukoba interesa. Usvajanje ovakvog zakona značilo bi još jednom ozakonjivanje diskriminacije i donošenje zakona koji ne štiti prava građana i građanki, a podložan je zlouporabama.

Lezbijska grupa Kontra zajedno s Iskorakom- centrom za prava seksualnih i rodnih manjina i Ženskom mrežom Hrvatske uputila je apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe iz navedenih članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da više ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama, te uskladile sa međunarodnim i domaćim zakonodavstvom. Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je također inicijativu za usvajanje amandmana koji bi ukinuli ovu vrstu diskriminacije.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,