Dana 19.08.2009. Pravni tim udruga Iskorak i Kontra te Ženska mreža Hrvatske uručili su Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija molbu da u ime Republike Hrvatske uputi veleposlanstvu Republike Irak nadležnom za Republiku Hrvatsku, apel da Irak zaustavi sustavna ubojstva temeljena na seksualnoj orijentaciji.

 Berislav Živković iz Ureda glasnogovornika ministarstva zaprima molbu

 

 

 

Molba Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija
n/r ministra, g. Gordana Jandrokovića
Trg N. Š. Zrinskog 7-8, 10000 Zagreb

Zagreb, 19. kolovoza 2009.

Poštovani g. Androković,

obraćamo Vam se s molbom da Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u ime Republike Hrvatske uputi veleposlanstvu Republike Irak nadležnom za Republiku Hrvatsku,
apel da Irak zaustavi sustavna ubojstva temeljena na seksualnoj orijentaciji.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch objavila je izvješće na 67 stranica o sustavnom mučenju i ubijanju gej muškaraca od strane „milicije“  vjerskih ekstremista u Iraku. Izvješće pod nazivom “They Want Us Exterminated – Murder, Torture, Sexual Orientation and Gender in Iraq“ („Žele nas istirjebiti – ubojstvo, mučenje, seksualna orijentacija i rod u Iraku“) dostupno je na web stranicama www.hrw.org.

U izvješću koje se temelji na istragama iz travnja ove godine navodi se da su ubijene stotine gej muškaraca od strane islamističke milicije, dok nadležne institucije nisu ništa poduzele da to spriječe. Tijela su bačena u smeće ili obješena kao upozorenje na ulicama.

S obzirom na navedeno, naše organizacije će danas nakon uručenja ove molbe održati mirni prosvjed, paljenjem svijeća na Zrinjevcu, mjestu održavanja LGBT pride manifestacija i tako uputiti svoj apel za zaustavljanjem ubojstava temeljenih na seksualnoj orijentaciji.

Apel da se zaustave ubojstva upućen od strane Republike Hrvatske još jednom bi potvrdio da se Hrvatska zrelo može suočiti sa zahtjevima međunarodne zajednice po pitanju ljudskih prava, a nepovredivost prava na život time bi se reafirmirala.

Molimo, primite uz srdačan pozdrav, izraze našeg dubokog poštovanja.

Sanja Juras,                                
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Augustin Zonjić,
koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov,
koordinatorica Ženske Mreže Hrvatske

Nakon uručenja, na Zrinjevcu je održana akcija paljenja svijeća za žrtve progona homoseksualaca u Iraku.

Akcija paljenja svijeća