SVIM MEDIJIMA
18. kolovoz 2009.

Poštovane/i,

obraćamo Vam se vezano za izvješće međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch o sustavnom mučenju i ubijanju gej muškaraca od strane „milicije“  vjerskih ekstremista u Iraku.

U izvješću koje se temelji na istragama iz travnja ove godine navodi se da su ubijene stotine gej muškaraca od strane islamističke milicije, dok nadležne institucije nisu ništa poduzele da to spriječe. Tijela su bačena u smeće ili obješena kao upozorenje na ulicama.

Pridružujemo se zahtjevima međunarodnih organizacija upućenih iračkoj vladi da hitno zaustavi ubojstva temeljena na seksualnoj orijentaciji.

U četvrtak, 20. kolovoza 2009. godine u 10 sati Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske predat će molbu Ministarstvu vanjskih poslova da u ime Republike Hrvatske uputi veleposlaniku Iraka koji je nadležan za Republiku Hrvatsku apel da iračka vlada zaustavi ubojstva temeljena na seksualnoj orijentaciji.

Nakon predaje molbe Ministarstvu, održat će se mirni prosvjed, ispred samog Ministarstva na Zrinjevcu.  Aktivisti i aktivistkinje Pravnog tima i Ženske mreže zapalit će svijeće na Zrinjevcu za sve žrtve podržavanja vjerskog ekstremizma od strane državnih institucija u Iraku.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske Grupe Kontra
Augustin Zonjić, u.z.
Koordinator Iskoraka¸    
Bojana Genov,u.z.
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske