SVIM MEDIJIMA

Predmet: Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji na Ustavnom sudu – akcija „Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici“

Poštovane/i,

30. srpnja 2009. članice Ženske mreže Hrvatske predat će Ustavnom sudu RH u Varšavskoj 3 u 10h ujutro prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji.

Iako se radi o zakonu koji se tiče temeljnih prava, te sadrži kaznene odredbe, zakon nije izglasan dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, nego na krajnje sramotan način, s jedva dobijenom podrškom i natpolovične većine. Zakon je i u svom sadržaju protuustavan jer ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom bračnom statusu, pa vrijeđa njihova ljudska prava i temeljne slobode zajamčene u čl. 14. 22., 23. i 35. Ustava RH, a što proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava koji u čl.3. slobodu, jednakost i poštivanje prava čovjeka utvrđuje najvišim vrednotama ustavnog poretka RH.  

Nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti članice Ženske mreže dijelit će na Cvijetnom trgu informativne letke o reproduktivnim pravima žena, te majice i naljepnice s natpisom „Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici“.

Za Žensku mrežu Hrvatske,

Koordinacijski tim:

Bojana Genov,
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske