slobodnifilozofski.bloger.hr

IZJAVA ZA MEDIJE od 11. svibnja – 22. dan blokade

Pokušaj organizacije nastave na alternativnim lokacijama od strane dekana Jurkovića i uprave Filozofskog fakulteta pokušaj je medijske inscenacije ovladavanja situacijom kojom ni Uprava ni Ministarstvo ne vladaju. Rješenje se situacije hini istovremenim zanemarivanjem kako njezina povoda tako i društvenog i političkog smisla. Ni blokada nastave na Filozofskom fakultetu, kao ni blokade drugih fakulteta u državi, nisu same sebi svrhom. Blokade predstavljaju sredstvo kojemu smo bili prisiljeni pribjeći u obrani prava čije se osiguranje putem službenih komunikacijskih kanala pokazalo nemogućim. Blokada je sredstvo javnog pristiska koje otvara prostor za javnu raspravu o pitanjima od javnoga interesa. Sâma činjenica da je ona bila nužna kako bi se u javnosti povela javna rasprava o pitanju prava na obrazovanje, povratno otkriva do koje su mjere instance čija je nominalna dužnost skrbiti o javnome interesu – zakazale: od političkih elita i njihovih zakulisnih birokratskih protokola pa do medija. Gluhoća i arogancija s kojima nadležni otpisuju pitanje prava na obrazovanje još je jedna lekcija koju je ova blokada proizvela i predočila javnosti; lekcija je to o preziru vladajućih birokrata prema javnome interesu i onima koji ga u datome trenutku pokušaju obraniti.

Ponovimo još jednom ono što bi trebalo biti očito: redoviti je nastavni proces blokiran, a predavanja na alternativnim lokacijama ne smatramo nastavom nego predstavom za medije i pukim zadovoljavanjem forme bez obzira na kvalitetu nastave. Kada bi ta predavanja postala dijelom redovitoga nastavnog procesa, bio bi to dokaz konačne kapitulacije Uprave pod pritiscima nadređenih instanci a po cijenu žrtvovanja primarnog smisla i dostojanstva nastavnoga procesa.
Pozivamo studente i profesore na bojkot te lakrdije.


Iz OTVORENOG PISMA JAVNOSTI od 4. svibnja 2009.

Minimalni su uvjeti za prekid blokade na koje možemo pristati:

1. uredba kojom se nadležni obavezuju platiti sve školarine za akademsku godinu 2009./10.
2. pokretanje procedure za izmjenu zakona kojim bi se osiguralo potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja na svim razinama, na način da prijedlog ide na čitanje najkasnije na prvoj jesenskoj sjednici Sabora. Tražimo hitno formiranje radne skupine za izradu zakona u kojoj će sudjelovati i predstavnici fakultetâ. Nacrt zakona mora biti upućen na očitovanje znanstvenim i akademskim institucijama.

Tražimo ispunjenje naših zahtjeva u najkraćemu mogućem roku. Zahtjev ćemo ponavljati svakodnevno do ispunjenja.