SVIM MEDIJIMA

Zagreb, 30. ožujka 2009.

Poštovane/i,

s današnjim danom zaključena je kampanja „Različite ljubavi, jednaka prava“ koja je ukazala na kršenje ljudskih prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba. Plakati i razglednice koji su izrađeni u sklopu kampanje sadržavali su umjetničke fotografije 6 istospolnih parova u 6 životnih situacija koje su simbolizirale različita prava lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba.

Fotografije su rad umjetnice Ane Opalić, dok je dizajn za kamapnju izradila Ivana Pamuković.

Kampanja je započela press konferencijom i otvaranjem izložbe plakata (u B2 formatu) u Galeriji Nova u Zagrebu, 12.3.2009, te postavljanjem jumbo plakata u 4  hrvatska grada, to jest u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Dubrovniku.

Kampanja je trajala od 12. Do 26. ožujka 2009. U tom razdoblju održane su akcije dijeljenja razglednica  na gradskim trgovima u sva četiri navedena grada.

Kampanja je izazvala mnoštvo reakcija građana i građanki, kako pozitivnih tako i negativnih.

 U Osijeku su aktivisti/ce Iskoraka i Kontre dijelili/e 16. ožujka razglednice na glavnom trgu i u obližnjim gradskim ulicama.  Jedan građanin je prišao aktivistu i rekao: „Samo se bori, ti možeš, ja nisam mogao.“

U Splitu su razglednice podijeljene građanima 20. i 21. ožujka. Osim reakcija građana, zabilježili smo i pozitivnu reakciju policijskih službenika koji su se zatekli u Marmontovoj ulici i ponudili se da i oni mogu podijeliti nekoliko letaka.

U Dubrovniku su razglednice podijeljene građanima 25. i 26. ožujka.

Mediji su popratili kampanju s velikim interesom, te je još jednom otvorena javna rasprava o ljudskim pravima LGB osoba.   

Generalno ocijenjujemo da je kampanja bila uspješna i da je doprinjela podizanju svijesti građana/ki o ovoj problematici.

Kao nastavnu aktivnost na ovu kampanju najavljujemo zakonodavnu inicijativu za zakonsko omogućavanje braka i svih prava koja proizlaze iz te institucije istospolnim parovima. U tom kontekstu ćemo u slijedećih mjesec dana izraditi Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni Obiteljskog zakona te tražiti promjenu definicije braka kako bi se zaustavila diskriminacija istospolnih parova. Nadalje, slijedeći pozitivnu praksu Europskog suda za ljudska prava u slučaju E.B. protiv Francuske (2008) u svojem prijedlogu ravnat ćemo se i načelom zabrane diskriminacije u postupcima posvajanja djece.

Očekujemo od zakonodavnih tijela Republike Hrvatske da prihvate naše prijedloge i sukladno svojim nastojanjima za pristupanje Europskoj Uniji ukinu diskriminaciju istospolnih parova.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,

koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,

koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina