Vjerojatno nema osobe koja kao mala (ili možda malo starija) nije obožavala i brinula o svojim mekanim i šarenim plišancima svih dimenzija i duljina dlake. Sjetite se samo svog omiljenog plišanca, nije li vam milo oko srca… Pa nastavimo u tom tonu… Prije par mjeseci svijetlo dana ugledala je knjiga Zorana Krušvara Zvijeri plišane. Radi se o knjizi za djecu koja kroz živote i odnose između plišanaca zagovara pravo na različitost i prihvaćanje iste, i sve to kroz jednostavne i djeci razumljive primjere. Knjiga koja odskače od poplave bajki i priča temeljenih na tradicionalnim rodnim ulogama i ukalupljenih u heteronormativne okvire.  

Doris više nije dijete, ona će odseliti u novi stan. Da. Djeca to često rade kad prestanu biti djeca. Tamo će ona živjeti s tom drugom djevojkom koja se zove Ivana. Njih dvije će jednom postati mama i mama.

Medo Grga, Zec Mrkvoje, Vjeverica Verica, Majmun Maki, Uško Uhić, Sivka Uhić i Kornjača Kornelija likovi su od kojih svaki ima svoju osobnost i specifičnost, no uspjevaju (a možda baš i zato) djelovati kao veseo tim optimističnog duha, čak i kada situacije nisu takve, koji u borbi za za dobro zna kako dobiti bitku. Nakon pročitane knjige poželite da smo sve/i mi u plišanom svijetu.

Neobični ali s humorom napisani dijalozi prikazuju svakodnevne situacije ali i norme koje ih određuju a koje najčešće ne propitujemo, već prolaze pored nas neopaženo. Je li kinder jaje jaje ili čokolada i je li se kornjača može identificirati kao vjeverica ako to želi? Vrijeme je da primite knjigu u ruke.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Novi roman Zorana Krušvara,“Zvijeri plišane”, namijenjen je prvenstveno djeci, iako će se zacijelo svidjeti i mnogim odraslima. Govori o skupini plišanih životinja, koje igrom prilika mijenjaju vlasnika te se moraju snaći u za njih sasvim novoj i potencijalno opasnoj situaciji. Dok se životinje bore za opstanak i svoja prava, promatramo i učimo o humanim vrednotama kao što su tolerancija, prihvaćanje i pravo na različitost. U skladu s tim, u knjizi postoje i likovi homoseksualne orijentacije, što je pozdravila riječka lezbijska udruga LORI koja na svom forumu piše:

"(…) iz tiska je upravo izasla nova knjiga za djecu riječkog autora Zorana Krušvara u kojoj se mogu pronaći likovi koji pripadaju seksualnim i rodnim manjinama. Ovo je prva takva knjiga za djecu u Hrvatskoj i kao takva predstavlja bitan korak u prihvaćanju seksualnih i rodnih manjina u društvu…"

Ova se knjiga obraća djeci s namjerom širenja njihove perspektive svijeta koji ih okružuje, kako bi reducirala ksenofobiju i neprihvaćanje jedinki čiji osobni identitet odudara od standarda nametnutog okolinom. Roman “Zvijeri plišane” služi se jednostavnim jezikom i dinamičnom radnjom pa će čitatelji rado prihvatiti knjigu, a kroz nju će steći i pozitivne društvene vrijednosti.

„Ovo je izvrsno napisan roman, ne bismo ga objavili da nije, a posebno mi se, kao čitatelju, a ne samo kao uredniku, sviđaju detalji kojima Krušvar maštovito gradi svoje svijetove. U „Zvjerima plišanim“ to je kornjača koja si je umislila da je vjeverica, te se tako i ponaša. Meni to nikad ne bi palo na pamet, i zato mi je veliki gušt čitati o tom liku, a sasvim sam siguran da će, jednako kao i mene, i taj lik i ovaj roman oduševiti i djecu,“ izjavio je urednik, Darko Macan.

"Zvijeri plišane" već su predstavljene publici u Zaprešiću, Zagrebu i Rijeci, a roman se može naći na prodajnim mjestima superknjižare, ili preko interneta na  http://www.superknjizara.hr/

Knjigu prati i multimedijski materijal (pjesme i spotovi) koje možete naći na:
http://nosf.net/zvijeri/

Roman "Zvijeri plišane" izdala je "Knjiga u centru" iz Zagreba.