24.11. – 06.12.2008.

ANDREJA KULUNČIĆ

/ O stanju nacije /

Galerija Miroslav Kraljević sa zadovoljstvom predstavlja novi projekt jedne od međunarodno najistaknutijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić. Projekt "O stanju nacije" i njegova prezentacija u Galeriji Miroslav Kraljević rezultat je jednogodišnjeg istraživanja tematike socijalne distance s fokusom na formate medijske prisutnosti i konstrukcije slike Drugog u javnosti a s naglaskom na zagrebačku sredinu. Projekt se tako, u nekoliko faza, razvija kroz istraživanje, provođenje anketnog upitnika te suradnju sa stručnjacima relevantnih društveno-humanističkih disciplina.

Propitujući modele tretiranja onih koji se u lokalnom kontekstu percipiraju kao 'Drugi', u smislu otklona od uobičajene matrice – bilo spolnom orijentacijom, bojom kože ili vjerom, Andreja Kulunčić kroz projekt O stanju nacije, u produkciji Galerije Miroslav Kraljević, istražuje nove modele formiranja tolerancije te općenito – mogućnosti dekonstrukcije 'drugosti' u hrvatskom društvu.

Pritom umjetnica, kao što je nerijetko slučaj u njenim projektima, surađuje s jedne strane s nizom pojedinaca, organizacija i neformalnih inicijativa koji/e se na osnovu ranijeg istraživanja mogu okarakterizirati kao 'drugi' u odnosu na dominantnu socijalnu paradigmu te, s druge strane, s onima koji aktivno kroz svoje djelovanje rade na razvijanju tolerancije te – s javnim medijima.

Zaobilazeći događaj otvaranja izložbe, O stanju nacije je projekt u procesu, koji se intenzivno razvija tijekom samog trajanja izložbe. Pozivamo Vas stoga da tijekom 24.11.-06.12.2008. posjetite Galeriju Miroslav Kraljević (pon-pet/12-20h; sub 11-15h), te da nam se pridružite na jednom od događanja (okrugli stolovi, predavanja, radionice), a detaljan raspored dostupan je na: www.g-mk.hr. Za više informacija o načinu prijave na radionice i njihovom sadržaju, molimo kontaktirajte: info@g-mk.hr ili 091 791 5786)

Andreja Kulunčić jedna je od međunarodno najistaknutijih hrvatskih umjetnica. U svojim se projektima bavi društveno relevantnom, nerijetko provokativnom tematikom, kojoj redovito prilazi kroz multidisciplinarnu praksu, koristeći metode bliske društvenim znanostima te surađujući sa stručnjacima različitih specijalizacija.

www.andreja.org