Lezbejski umetnički festival "Umetnost radi akcije II"

Novosadska Lezbejska Organizacija – NLO je feministička organizacija osnovana u Novom Sadu 2004. godine i još uvek je jedina lezbejska grupa u Vojvodini. Lezbejski umetnički festival “ Umetnost radi akcije II” održan je od 29. 08. do 31. 08. 2008. godine u Novom Sadu. Festival je jedini u regionu ex Yu i ove godine je održan drugi put. Cilj organizovanja festivala, osim što okuplja LGBT zajednicu jeste da poveća vidljivost lezbejske i LGBT populacije uopšte. Festival predstavlja široj javnosti neafirmisane umetnice i ove godine je ojačao i regionalnu saradnju među lezbejskim grupama iz Hrvatske, Srbije i Vojvodine.

 


Prvog dana festivala otvorena je izložba šest umetnica koje su svoje radove poklonile lezbejkama, kao umetnice solidarne sa lezbejkama: tri fotografkinje, slikarka, vajarka i grafičarka. Izložba je otvorena do 05. 09. 2008. u Art klinici. Na otvaranju festivala prikazan je lezbejski eksperimentalni igrani film “Lezbajka”. Film je producirala NLO, režija i scenario Biljana Stanković Lori. U filmu igraju aktivistkinje i prijateljice NLO-.a.

Drugi dan festivala u NLO-u , feminističke lezbejke aktivistkinje i prijateljice NLO-a, Lepa Mladjenović i Tijana Popivoda održale su video prezentaciju Dyke marša San Francisko -“Naši snovi na lezbejskom maršu”. Iste večeri, održano je žensko muzičko veče nazvano Shane’s sisters” u Omladinskom centru CK13. Nastupila je A.J.Shanti lezbejka muzičarka iz SAD-a,  lezbejski Bura bend iz Zagreba, ženski hor i bendovi: Le zbor i Drvena Marija iz Zagreba, Tri kapljice iz Novog Sada. 

Festival su posetile gošće i gosti iz Makedonije, Hrvatske, Bosne, kao i iz različitih gradova Srbije i Vojvodine. Festival “ Umetnost radi akcije II ” je posetilo preko tri stotine ljudi obe večeri i ta izuzetna posećenost LGBT  zajednice kao i Novosađanki i Novosađana ohrabruje nas u daljem radu.

Kao i do sada, 04. septembra 2008. u Nezavisnom Društvu Novinara Vojvodine, organizovale smo konferenciju za štampu povodom festivala. Na konferenciji su govorile Biljana Stanković Lori, koordinatorka NLO-a i Sanja Juras, koordinatorka Lezbejske grupe Kontra, Zagreb . Konferenciji za štampu su prisustvovale/ i novinarke i novinari agencije Beta, Lista Dnevnik, radija 021, In radija, lista 24 sata, Tv Apolo, RTV Delta, Kanal 9. Svi ovi mediji i još, Blic Vojvodina, i dnevne novine Danas izveštavali su sa konferencije za štampu.

05. Septembra na Kanalu9, u kontakt emisiji Otvoreni ekran gostovale su Biljana Stanković Lori i Sanja Juras. Tema koju je postavila dobronamerna voditeljka Mirjana Vasiljev, bila je Razumevanje ili diskriminacija . Emisija je otvorila osnovne teme vezane za položaj LGBT zajednice u Srbiji i pokazala ponovo da nas sve zajedno čeka veliki posao u edukovanju društva na temu LGBT ljudskih prava i egzistencije…

NLO se zahvaljuje svim učesnicama, gostima i gošćama festivala, aktivistkinjama koje su pomogle da se festival održi, svim prijateljicama iz Zagreba, Osijeka, Sombora, Beograda, Niša, Novog Sada, Skoplja, Bitole, Bjeljine i drugih gradova .

Posebno se zahvaljujemo se na podršci Lezbejskoj grupi Kontra iz Zagreba i Ženskoj alijansi iz Skoplja.

Saradnja sa lezbejskim i ženskim grupama iz regiona, kao i među LGBTQ grupama neprocenjivo je značajna u radu za slobodnu egzistenciju i ostvarenje LGBTQ ljudskih prava.

Srdačno iz Novog Sada,

NLO aktivistkinje